Ugnsbakade fikon med saffranszabaglione
Ugnsbakade fikon med saffranszabaglione
8 ingredienser
Det här är en fantastiskt god och enkel dessert. Det är en väldigt lätt kräm, som har vispats för att innehålla mycket luft. Zabaglione serveras traditionellt med färska fikon så denna enkla och goda dessert passar utmärkt till jul! /Leila
Se Leila göra desserten i TV4 Play »
Se fler recept från
Ingredienser
- 12 färska fikon
- 50 g smör, mjukt
- florsocker
Saffranszabaglione
- 8 ägg (ekologiska)
- 2 dl strösocker
- 1 g saffran [2 förp]
- 2,5 dl vitt vin
- 0,5 dl marsalavin
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tvätta och snitta ett kryss i alla fikonen, från stjälken och halvvägs ner i frukten så att den fortfarande håller samman.
- Smörj en ugnsform eller stekpanna med eldfast handtag med smör och lägg i fikonen.
- Pudra fikonen med florsocker och lägg en klick smör på toppen av varje fikon.
- Baka fikonen i cirka 10-15 minuter. Under tiden gör du:
Zabaglione
- Separera äggulorna från vitan.
- Häll gulor, strösocker, saffran och vin i en metallskål. Ställ skålen i vattenbad (i en kastrull med kokande vatten).
- Vispa kraftigt tills krämen tjocknat och det blir spår av vispen.
- Ta försiktigt av skålen från kastrullen och vispa 1 minut till.
- Servera fikonen tillsammans med zabaglione.