Cheesecake med mascarpone

Cheesecake med mascarpone
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Cheesecake med mascarpone

40

13 ingredienser

Leila bjuder på en härligt syrlig cheesecake med mascarponeost.

Leilas tips!
Vispa inte ner äggen i smeten utan rör ner dem försiktigt. Detta förhindrar att cheesecaken blåser upp sig i ugnen och spricker på ytan.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 150 g digestivekex
  • 150 g pepparkaka
  • 125 g smör

Fyllning

  • 2 förp mascarpone (à 250 g)
  • 2,5 dl kvarg 10 %
  • 1 limefrukt, rivet skal
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 ägg (ekologiska)

Tillbehör

  • 1 förp crème fraîche
  • 0,5 l färska bär, blandade (hallon, blåbär, jordgubbar, bigaråer)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
  3. Tryck ut kexblandningen till en botten i en räfflad pajform med löstagbara kanter, 24-26 cm i diameter.
  4. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
  5. Rör mascarponeost och kesella krämigt i en skål.
  6. Blanda i rivet limeskal, frön från urskrapad vaniljstång, strösocker, majsstärkelse och vispgrädde.
  7. Rör i två hela ägg och en äggula.
  8. Häll smeten över kexbotten och grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk. Stäng av ugnen och låt eventuellt kakan stå kvar i eftervärme 30 minuter med ugnsluckan på glänt. Låt svalna helt innan servering.
  9. Vispa crème fraiche tjock och luftig som vispgrädde (först blir den tunn men fortsätt vispa tills den tjocknar igen). Bred över kakan och toppa med färska bär.