Blåbärssmulpaj med vallmo

Blåbärssmulpaj med vallmo
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Blåbärssmulpaj med vallmo

12 ingredienser

Smulpaj är snabbt och enkelt att fixa ihop. Här bjuder Leila på en blåbärspaj med vallmo ur nya boken One more slice.

Receptet ger 1 paj, ca 6 portioner.

Läs mer om Leilas nya bok One more slice.

Ingredienser

portioner

Smuldeg

  • 250 g smör, kallt
  • 1,5 dl rörsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl blå vallmofrön
  • 3 dl havregryn

Fyllning

  • 1,5 l frysta blåbär
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl potatismjöl

Råkräm (snabb hemvispad vaniljsås)

  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor (ekologiska)
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vispgrädde

Gör så här

Smulpaj

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tärna smöret i små bitar och nyp ihop det med råsocker och vetemjöl tills det blir till en smulig deg.
  3. Blanda försiktigt i vallmofrön och havregryn utan att grynen går sönder för mycket.
  4. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl.
  5. Häll fyllningen i botten av en eldfast form eller gjutjärnspanna.
  6. Strö smuldegen över blåbärsfyllningen.
  7. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Råkräm

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  2. Vispa äggulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
  3. Vispa grädden fast och luftig.
  4. Vänd ner grädden i äggsmeten.