Leilas chokladknäck
Leilas chokladknäck
11 ingredienser
Knäck är en riktig klassiker till jul. I Leilas recept har knäcken smak av choklad.
Se Leila Lindholm laga receptet


Ingredienser
Knäck med choklad
- 2 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 2 msk smör
- 2 msk kakao (av god kvalitet)
Limeknäck
- 3 limefrukter, skalet
Apelsinknäck
- 1 apelsin, skalet
Ingefärsknäck
- 1,5 tsk malen ingefära
Vaniljknäck
- 1 urskrapad vaniljstång som får koka med i smeten
Pepparkaksknäck
- 1 tsk pepparkakskrydda
Kanelknäck
- 1,5 tsk malen kanel
Gör så här
Knäck med choklad
- Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.
- Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid 15-20 minuter.
- Tillsätt smör och eventuella smaksättningar till knäcken.
- Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar (gärna ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta).
- Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.