Panforte
Panforte
15 ingredienser
Det här är ett recept på en underbar Italiensk klassisk kaka från Sienna. Panforte är en mycket hållbar kaka som kan ligga i kylen upp till 1 ½ månad. Jag avnjuter den till en kopp espresso. /Leila Lindholm
Receptet ger 2 runda kakor.
Ingredienser
- 3 dl sötmandel
- 2 dl valnötter
- 2 dl pistagenötter, skalade
- 300 g torkad frukt i bitar (dadlar, russin, tranbär), ca 5 dl
- 6 torkade och hackade fikon
- 2 apelsiner, skalet
- 1,5 dl kakao
- 1,25 tsk malen nejlika
- 1,5 tsk malen kanel
- 0,75 dl vetemjöl
- 1,25 dl honung
- 2,25 dl strösocker
- 2 msk Grand Marnier
- bakplåtspapper
- inslagspapper (fint)
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rosta mandlar, valnötter och pistagenötter gyllene i mitten av ugnen cirka 7 minuter.
- Grovhacka nötterna.
- Hacka dadlar och fikon och blanda nötter, frukt, rivet apelsinskal, kakao, nejlika, kanel och vetemjöl i en skål.
- Koka honung och strösocker under omrörning i en kastrull under cirka 5 minuter.
- Tag av från värmen och blanda i Grand Marnier.
- Häll genast honungssockret över fruktblandningen och blanda ihop till en deg.
- Forma den sega degen till 2 runda kakor, 2 ½ cm höga mellan två ark bakplåtspapper.
- Slå in kakorna i fina inslagspapper.