Kardemummaknyten
Kardemummaknyten
14 ingredienser
1h 50 min
Äkta kärlek! Njut bullarna nybakade och varma tillsammans med ett glas mjölk.
När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar med vanlig ugn så höj temperaturen i din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.
Ingredienser
- 1 msk kardemummakärnor
- 1 ägg (ekologiskt)
- 3 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1,2 l vetemjöl special
Fyllning:
- 100 g smör, mjukt
- 1 dl strösocker
- 2 msk malen kanel
- sockerlag, till pensling (2 delar socker/ 1 del vatten)
- 1 msk kardemummakärnor
- 1 dl strösocker
Gör så här
- Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.
- Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
- Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5 centimeter tjock.
- Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna.
- Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
- Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor.
- Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader varmluft.
- Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter.
- Pensla bullarna med sockerlag och strö över fint krossad kardemumma blandat med strösocker.