Jättegod sirapslimpa

Jättegod sirapslimpa
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Jättegod sirapslimpa

7 ingredienser

ca 3 h

Det här är Leilas jättegoda limpa med sirap. Enkel att göra, god att äta.

Degen ska vara väldigt mjuk och följsam. Har man för mycket mjöl jäser den inte ordentligt. När degen fått tillräckligt med mjöl känns den mjuk som en bebismage. Är den som modellera har man haft i för mycket mjöl. /Leila

Ingredienser

portioner limpor
  • 50 g smör
  • 5 dl filmjölk
  • 50 g jäst
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl special
  • 6 dl rågsikt

Gör så här

  1. Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
  3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
  4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek.
  7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.