Eclair
Eclair
17 ingredienser
Leilas recept på éclair, en liten fransk bakelse av pâte à choux fylld med espressokräm och toppad med härlig kristyr.
Ingredienser
Pâte à choux
- 1,25 dl vatten
- 1,25 dl mjölk
- 125 g smör
- 0,5 tsk salt
- 0,5 msk strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 5 ägg
Kaffefyllning
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 dl vispgrädde
- 125 g strösocker
- 125 g äggula [6-7 st]
- 1 dl majsstärkelse
- 0,5 dl espresso
- 50 g smör
Glasyr
- 2 dl florsocker
- 1-1,5 msk vatten
Till garnering
- 100 g mörk choklad (hög kvalitet)
Gör så här
- Pâte à choux
- Sätt ugnen på 200 grader, varmluft (har du inte varmluftsugn så kan du behöva höja temperaturen något).
- Smält smöret.
- Blanda i mjölk, vatten, salt och strösocker.
- Låt koka upp.
- Tillsätt vetemjölet och rör om tills det är helt slätt. Det ska bli en torr smet.
- Ta av från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, och rör om.
- Spritsa ut pata choux-degen på en plåt, cirka 10 cm långa korvar med en krusig tyll.
- Grädda i cirka 15 minuter, beröende på ugn. De måste gräddas helt färdigt annars sjunker de ihop.
- Medan de gräddas kan du göra kaffefyllningen.
Kaffefyllning
- Koka upp mjölk, grädde och socker.
- Vispa äggulor och maizena riktigt vitt och krämigt med elvisp.
- Häll den varma gräddmjölken över äggen under omrörning.
- Ställ tillbaka blandningen på spisen.
- Värm under kraftig vispning tills krämen tjocknat.
- Ta från värmen och häll över krämen i en skål.
- Tillsätt espresso och smör.
- Vispa slätt och låt svalna till kylskåpskall.
- Fyll espressokrämen i en sprits med tyll och spritsa in smeten i bakverken. Stick in tyllen ifrån botten av bakverket och spritsa ut kräm åt båda håll.
Glasyr
- Blanda ihop glasyren.
- Bred den över eclairbakelserna.
Garnering
- Smält choklad och ringla över glasyren när den stelnat något.