Leilas chokladcheesecake
Leilas chokladcheesecake
10 ingredienser
Leilas recept på chocolate swirl cheesecake gjord på digestivebotten, färskost och kesella med fint mönster av mörk choklad. Ger 7-10 bitar cheesecake.
Se fler recept från
Se Leila Lindholm laga receptet

Ingredienser
Cheesecakebotten
- 400 g digestivekex
- 200 g smör
Fyllning
- 600 g färskost
- 2,5 dl kvarg 10 %
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl strösocker
- 4 ägg (ekologiska)
- 1 dl vispgrädde
Chocolate swirl
- 150 g mörk choklad 60 % (av bra kvalitet)
- 3 msk espresso
Gör så här
Leilas chokladcheesecake
- Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (höj temperaturen med 20-25 grader om du inte har varmluftsugn).
- Krossa digestivekex fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
- Smält smör och blanda med kexsmulorna.
- Tryck ut kexblandningen till en botten i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
- Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna.
- Sänk ugnstemperaturen till 140 grader.
- Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
- Blanda i strösocker och vaniljsocker.
- Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden.
- Bryt mörk choklad i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner kaffe.
- Dela upp smeten i 2 skålar och blanda ner den varma chokladen i den ena smeten.
- Varva smeterna om varandra över kexbotten. Dra ett mönster med en kniv eller tandpetare genom smeten.
- Grädda din chokladcheesecake i cirka 1,5 timme tills den stannat helt.
- Låt svalna och servera chokladcheesecaken ljummen eller kylskåpskall.