Sillgratäng och Mannerströms frestelse
Sillgratäng och Mannerströms frestelse
23 ingredienser
En riktig freslese på julbordet!
Ingredienser
Sillgratäng:
- 6 lättsaltade sillfiléer
- 6 lagrade matjessillfiléer
- 2 gula lökar, skivade och smörstekta
- 6 potatisar, kokta, kalla och skivade
- 1 knippe dill, hackad
- 1 purjolök, skivad och smörfräst
- 1 ägg
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 0,5 msk smör till att smörja formen
- ströbröd
Mannerströms frestelse:
- 6 potatisar, skalade
- 2 gula lökar, finskurna och gyllenbrynta i smör med salt och peppar
- 150 g ansjovisfiléer, av skarpsill
- 1 msk Slotts kaviar (eller 1 liten burk)
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl ansjovisspad
- 3 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 0,5 msk smör, till formen
- salt
- peppar
- rivebröd
Gör så här
- Sillgratäng:
- Smöra en ganska stor eldfast ugnsform. Varva potatis, lök och ev purjolök med sillfiléer. Blanda grädde, mjölk och ägg och slå över. Strö över lite siktat ströbröd, grädda i ugn på 200 grader i ca 30 min.
- Mannerströms frestelse:
- Smöra en eldfast form, strimla potatisen grovt direkt ner i formen (obs – skölj ej potatisstrimlorna), blanda eller varva potatisen med löken och ansjovisfiléerna. Vispa ihop mjölk, grädde, tomatpuré, ansjovisspad och kaviar. Smaksätt ev med lite salt och peppar.
- Slå över och grädda i ca 30-40 min i 180 grader, tills formen känns färdig.