Persikopaj à la tarte tatin

Persikopaj à la tarte tatin
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Persikopaj à la tarte tatin

6 ingredienser

Gör den klassiska franska äppelkakan tarte tatin fast med persikor istället. Du kan utesluta pekannötter om du vill.

Ingredienser

  • 5-6 väl mogna persikor
  • 25 g smör
  • 0,75 dl rörsocker
  • 2 msk malen kanel
  • 1 ark smördeg, färdig, kyld
  • 12 pekannötter (alt valnötter)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj, dela och kärna ur persikorna.
  3. Skär dem i tunna klyftor.
  4. Hetta upp smöret i en normalstor panna som tål att ställas i ugnen.
  5. Lägg i socker och kanel och rör om.
  6. Lägg i persikoklyftorna och låt de fräsa i smöret i cirka 2 minuter.
  7. Tag pannan från pannan och lägg på smördeg. Nyp till runt kanterna så det passar pannan.
  8. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  9. Tag ut pajen och låt den vila i cirka fem minuter.
  10. Lägg ett stort fat över pannan och vänd den hastigt upp och ner.
  11. Garnera med nötterna.
  12. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.