Lax med romsås

Lax med romsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lax med romsås

18 ingredienser

Skär laxfilé i snygga kuber och servera laxen med romsås. Gott och enkelt!

Om du köper ändbiten på laxen har den oftast ett bra pris. Forellrommen kan bytas ut mot röd stenbitsrom.

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé
  • 4 msk citron, pressad
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • 1 msk neutral olja
  • 0,5 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 100 g haricots verts
  • 1 schalottenlök
  • smör, att steka i

romsås

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk forellrom (eller röd stenbitsrom)
  • 1 krm malen cayennepeppar
  • 1 tsk citron, pressad
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • potatis, kokt

Gör så här

Romsås

  1. Rör ihop crème fraiche, gräddfil och citronsaft. Krydda med salt, peppar och kajennpeppar. Ställ kallt till servering och rör då ner forellrom eller stenbitsrom.

Marinerade laxkuber

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda citronsaft och olja och krydda med svartpeppar och salt. Dela laxen i kuber och marinera laxen i ca 30 minuter. Klyfta löken och stek den i smör. Tärna och tillsätt zucchini och paprika. Koka haricots vertsen och stek även dem. Håll allt varmt till servering.
  2. Lägg laxen en smord ugnssäker form och krydda med salt. Ugnsstek laxen i ca 8 minuter. Servera genast med grönsaker, romsås och kokt potatis.