Kalvjärpar med potatispuré och rårörda lingon

3 röster
40 min
4
Kalvjärpar med potatispuré och rårörda lingon
Foto: Fredrik Sandin Carlson
40 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g kalvfärs
  • 1 st ägg
  • 1 msk lökpulver
  • 1,5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 400 g potatis
  • smör (går att utesluta)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk fransk senap
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 pkt frysta haricot verts
  • 2 dl lingon
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk épice riche (fyra kryddor), ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blötlägg ströbrödet i grädden och mjölken och låt svälla.
  2. Blanda ägget i färsen och tillsätt sedan övriga ingredienser förutom potatis, 1 dl mjölk, smör och ½ dl grädde. Salta och peppra efter smak.
  3. Forma färsen med matsked och lägg på en plåt. Sätt in i ugn på 175 grader i 15 minuter.
  4. Potatspuré: Koka potatisen och pressa den med en purépress.
  5. Värm mjölken och vispa ner den tillsammans med potatisen. Tillsätt eventuellt grädde och smör. Salta och peppra.
  6. Koka bönorna mjuka i lättsaltat vatten.
  7. Rårörda lingon: Rensa och skölj bären. Låt dem rinna av ordentligt. Lägg bären i en bunke med sockret och krossa dem med en kraftig ballongvisp. Rör tills sockret har smält och tillsätt eventuellt krydda.
  8. Servera kalvjärparna tillsammans med potatispuré, rårörda lingon och bönor.
5 oktober 2009

Fler goda recept