Börja med att göra färsen till wallenbergarna Alla ingredienser skall vara kylskåpskalla.
Lägg färsen i en matberedare med salt och peppar (och épice riche om du har det), kör så att färsen går ihop.
Lägg i äggulor, kör lite till. Häll sedan i grädden tills du får en bra konsistens, den ska vara ganska lös.
Forma 8 färsbiffar av smeten, blöt händerna så att färsen inte fastnar.
Vänd biffarna i pankoströbröd och lägg på ett fat och ställ in i kylskåpet.
Rårörda lingon
Lägg lingonen och sockret i en skål. Rör om då och då. Tillsätt gin om så önskas.
Potatismos
Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet.
Lägg smör, mjölk, salt och peppar i kastrullen, vänta tills smöret har smält och mjölken har blivit lite varmt.
Krossa potatisen med vispen (ev elvisp). Kör igång vispen tills du får önskat resultat. Smaka av och tillsätt det du önskar.
Wallenbergare
Sätt ugnen på 100 grader.
Stek wallenbergarna i rikligt med smör i en stekpanna tills de fått en gyllenbrun färg på bägge sidor. Lägg över dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen till innertemperaturen når ca 65 grader.
Ärter
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i ärtorna, lägg på lock och ta bort från plattan. Låt stå ca 5 minuter.
Skala och finhacka schalottenlöken.
Fräs schalottenlöken i smör tills den mjuknat. Häll av ärtorna och vänd i dem i pannan. Salta.
Brynt smör
Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt under omrörning.
Servering
Servera wallenbergarna med potatismos, gröna ärtor, lingon och brynt smör. Strö gärna över lite hackad persilja.