Lassemans Wallenbergare
Lassemans Wallenbergare
20 ingredienser
1 h
Wallebergare serverade på Lassemans vis med smörfrästa ärtor, gott mos, brynt smör och rårörda lingon smaksatta med lite gin.
Ingredienser
Wallenbergare
- ca 500 g kalvfärs
- 3 äggulor
- ca 3-4 dl grädde
- ev 1 tsk épice riche (färdig kryddblandning)
- pankoströbröd
- salt
- peppar
Potatismos
- 800 g mjölig potatis
- 50 g smör
- 2-3 dl mjölk
- salt
- vitpeppar
Gröna ärtor
- 4 dl frysta ärtor
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör
Rårörda lingon
- 2 dl lingon
- 1 msk strösocker
- ev 1 msk gin
Brynt smör
- 100 g smör
Garnering
- färsk persilja
Gör så här
Wallenbergare
- Börja med att göra färsen till wallenbergarna Alla ingredienser skall vara kylskåpskalla.
- Lägg färsen i en matberedare med salt och peppar (och épice riche om du har det), kör så att färsen går ihop.
- Lägg i äggulor, kör lite till. Häll sedan i grädden tills du får en bra konsistens, den ska vara ganska lös.
- Forma 8 färsbiffar av smeten, blöt händerna så att färsen inte fastnar.
- Vänd biffarna i pankoströbröd och lägg på ett fat och ställ in i kylskåpet.
Rårörda lingon
- Lägg lingonen och sockret i en skål. Rör om då och då. Tillsätt gin om så önskas.
Potatismos
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet.
- Lägg smör, mjölk, salt och peppar i kastrullen, vänta tills smöret har smält och mjölken har blivit lite varmt.
- Krossa potatisen med vispen (ev elvisp). Kör igång vispen tills du får önskat resultat. Smaka av och tillsätt det du önskar.
Wallenbergare
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Stek wallenbergarna i rikligt med smör i en stekpanna tills de fått en gyllenbrun färg på bägge sidor. Lägg över dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen till innertemperaturen når ca 65 grader.
Ärter
- Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i ärtorna, lägg på lock och ta bort från plattan. Låt stå ca 5 minuter.
- Skala och finhacka schalottenlöken.
- Fräs schalottenlöken i smör tills den mjuknat. Häll av ärtorna och vänd i dem i pannan. Salta.
Brynt smör
- Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt under omrörning.
Servering
- Servera wallenbergarna med potatismos, gröna ärtor, lingon och brynt smör. Strö gärna över lite hackad persilja.