Strauss von Kullahof

Foto: TV4
Strauss von Kullahof
19 ingredienser
2h
Strauss von Kullahof är annorlunda kött med traditionella tillbehör.
Chutneyn kan med fördel göras långt i förväg.
**
Dryck till maten**
Cavalliere 2000, Toscana Italien. Artnr 98937.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Potatis- och västerbottenterrin
- 800 g potatis, smakrik sort
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl Västerbottensost, riven
- salt (efter smak)
- svartpeppar (efter smak)
- 2 msk gräslök, finskuren
Rödlökschutney
- 1 rödlök, medlestor
- 1 äpple, smakrikt, medelstort
- 0,5 dl russin
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl äppelvinäger
- 1 krm salt
Rödvinssky
- 3 dl kalvfond
- 1,5 dl rödvin (mjukt)
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk potatismjöl
- salt (efter smak)
- sockerärtor
- 700-800 g strutsfilé
Gör så här
Potatis- och västerbottensterrin
- Skär potatisen mycket tunt.
- Blanda potatis, vispgrädde, den rivna osten, kryddorna och gräslöken i en skål.
- Fyll ugnsfasta serveringsskålar, packa väl.
- Ställ in i ugnen, 125 grader, ca 1.5 timme.
Rödlökschutney
- Chutneyn kan med fördel göras långt i förväg.
- Skala och finhacka rödlöken och äpplet.
- Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm försiktigt så att löken och äpplet börjar smälta ner.
Rödvinssky
- Blanda kalvfond, rödvin och socker i en kastrull.
- Värm sakta.
- Smaka av med salt.
- Tillsätt potatismjölet under kraftig vispning och låt skyn få ett kort uppkok.
- Håll varm till serveringen.
Strutsfilé
- Putsa köttet och skär det i fyra lika stora skivor.
- Krydda köttet med salt och svartpeppar.
- Stek köttet ca 3 minuter på varje sida.
Sockerärtor
- Koka sockerärtorna till de är knappt klara 2-3 minuter.
- Slå av vattnet och lägg sockerärtorna i kallt vatten i 1 minut.
- Ta upp och servera genast.