Lasagne Béchamel

27 röster
4
Lasagne Béchamel
Foto: TV4
4
4 portioner

Du behöver

  • 16 lasagneplattor
  • Béchamelsås:
  • 100 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk
  • salt och malen vitpeppar

Bolognesås:

  • 300 g nötfärs
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 20 g rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 msk oregano
  • 1 krm timjan
  • salt och malen svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl riven ost

Till servering:

  • bönor

Gör så här

  1. Béchamelsås: Koka upp mjölk i en kastrull. Smält smör i en annan stor kastrull, ta av från värmen, blanda ner vetemjölet och vispa det till en jämn redning. Sätt tillbaka på värmen och späd med den kokta mjölken, lite i taget och under ständig vispning. Koka upp såsen och låt den koka minst 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
  2. Bolognesås: Skala och hacka löken och skala och tärna moroten ytterst fint. Skala rotsellerin och riv den grovt. Fräs grönsakerna mjuka i smör, lägg i färsen och fräs den gyllenbrun. Spä med buljongen och de krossade tomaterna. Krydda såsen med örtkryddorna, tillsätt tomatpurén och pressa ner vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Krydda med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 200°. Varva köttfärssås, béchamelsås och lasagneplattor i en smord, ugnssäker form. Avsluta med béchamelsåsen, strö över ost och grädda i ugn i 45–50 minuter.
20 mars 2009

Fler goda recept