Larb - sötsyrlig thaisalllad

koket.se
Larb - sötsyrlig thaisalllad
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Larb - sötsyrlig thaisalllad

14 ingredienser

30 min

En favorit från det nordthailändska köket som rymmer hela smakpaletten med hetta från chili, syra från lime, sötma från palmsocker och massor av härlig arom från färska örter som mynta och koriander.

logo
Filip Poon - porträtt KM 2023

Se Filip Poon laga receptet

Ingredienser

portioner

Larb

  • 2 msk jasminris, att rosta
  • 500 g fläskfärs
  • 3 msk fisksås
  • 3 msk limesaft
  • 2 tsk strösocker (gärna palmsocker)
  • 1 röd chilifrukt, finhackade (justera efter smak)
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • 2 schalottenlökar, tunt skivad (stora)
  • 1 knippe färsk koriander, grovhackad
  • 1 knippe färsk mynta, grovhackad
  • salt

Till servering

  • salladsblad (t ex 1 Romansallad 2 hjärtsallad eller 1 isberg)
  • 4 port jasminris, kokt
  • limeklyfta

Gör så här

  1. Hetta upp en torr stekpanna på medelhög värme. Tillsätt jasminris och rosta tills det blir gyllene och doftar nötigt.
  2. Låt riset svalna och mal det sedan till ett grovt pulver i en mortel eller mixer.
  3. Hetta upp rapsolja i en stekpanna på medelhög värme.
  4. Tillsätt fläskfärsen och bryn den tills den är genomstekt och smulig. Gå i med den skivade schalottenlöken och fräs ytterligare någon minut. Låt eventuellt överflödig vätska koka bort.
  5. Medan färsen fortfarande är varm, blanda ner fisksås, limesaft, socker och chili. Rör om så att smakerna blandas jämnt. Smaka av och justera sältan, syran och hettan efter önskemål.
  6. Vänd sedan försiktigt ner salladslök, koriander, mynta och rostat rispulver.
  7. Lägg upp larben på ett stort fat eller direkt i salladsblad som "skålar". Servera med limeklyftor och ris vid sidan.