Lantleverpaté

Lantleverpaté
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lantleverpaté

17 ingredienser

En paté att imponera med. Den kräver lite arbete men det är den väl värd. Små ättiksgurkor, och cumberlandsås är gott till.

Ingredienser

Deg:

  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • ca 0,75 dl vatten, kallt

Fyllning:

  • ca 650 g grislever
  • 250 g späck
  • 650 g mager fläskfärs
  • 1 liten fläskfilé
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 0,5 dl cognac
  • 3 msk grädde
  • 1 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • svartpeppar
  • citron, pressad
  • 0,5 tsk fyra kryddor
  • Ugn: 200 och 125°

Gör så här

  1. Mixa smör och mjöl till en smuldeg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Lägg den kallt 1 timme.
  2. Använd matberedaren och mixa fin färs av lever, fläskfärs och späck var för sig och sen tillsammans.
  3. Skär fläskfilén i små tärningar.
  4. Arbeta in övriga ingredienser i färsen.
  5. Kavla ut degen och klä en avlång brödform så att degen hänger lite över kanten. Använd resten av degen till ett lock.
  6. Slå färsen i formen och varva med tärningar av filén. Vik degkanterna över färsen och lägg på deglocket. Stick några hål och lägg på eventuella dekorationer av restdeg.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen tills locket börjar få färg. Sänk då värmen till 125-130° och fortsätt grädda patén klar cirka 1 1/2 - 1 3/4 timme totalt. Lägg aluminiumfolie över om locket blir för mörkt. Låt patén kallna helt innan den skärs upp.