Lantbröd med rågkross, aprikos och morot

Lantbröd med rågkross, aprikos och morot
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lantbröd med rågkross, aprikos och morot

8 ingredienser

Ett saftigt bröd som blir både gott och vackert av rågkross, aprikoser och morötter. Ät det nybakat med bara smör till mellanmål eller till en god soppa.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 3 dl rågkross
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 3 dl morot, grovrivna
  • 12 torkade aprikoser, finhackade
  • 1 l vatten, ljummet
  • ca 2 l vetemjöl special

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Koka upp rågkrosset i vatten och låt det svalna. Vill du påskynda avsvalningen kan du skölja det i lite kallt vatten. Häll av vattnet genom en sil.
  2. Blanda jäst, salt, olja, morötter, rågkross och vatten. Blanda i det mesta av vetemjölet och knåda degen, helst i maskin, så att den släpper bunkens kanter. Tillsätt aprikoserna och knåda lite till. Känn efter att degen inte blir för hård. Jäs degen ca 1 timme i bunken.
  3. Ta upp degen på bakbordet och forma 4 halvrunda bröd genom att fösa ihop degen. Lägg brödet på plåtar med bakplåtspapper och snitta dem med en vass kniv. Sätt ugnen på 250°. Jäs brödet till dubbel storlek. Grädda i 10 minuter. Sänk temperaturen till 175° och grädda i ytterligare 25 minuter. Låt svalna på galler.