Långbräserad högrev

koket.se
Långbräserad högrev
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Långbräserad högrev

19 ingredienser

2 h

"Långbräserad högrev med massor av vitpeppar så det blir som en ”pepparstek oxfilé”, fast det här är långkok." /Fredrik Eriksson
Servera med Fredriks paj med potatis och kålrabbi och ett gott rödvin, exempelvis Allegrini
Valpolicella Superiore, 2020, nr 6010.

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg högrev
  • 2 msk vitpeppar, grovkrossad
  • salt
  • 2 gula lökar, grova bitar
  • 1 morot, grova bitar
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vitt vin
  • olivolja (eller smör)
  • vatten

Sås

  • 1 gul lök, finhackad (liten)
  • 1 msk vitpeppar, krossad
  • 1 msk dijonsenap
  • 2-3 dl grädde
  • 2-3 msk cognac
  • 1 tsk soja
  • salt
  • smör

Gör så här

  1. Gnid in pepparn i högrevet och salta.
  2. Bryn köttet varsamt på alla sidor i smör och olivolja. Tillsätt sedan lök och morot.
  3. Tillsätt kryddor, grönsaksbuljong, vitt vin och vatten så att det nästan täcker.
  4. Sätt på locket och låt koka i ca 1,5–2 timmar. Det ska bli riktigt mört.
  5. Ta upp köttet och låt det vila lindat i folie så det håller värmen.
  6. Sila skyn och passera grönsakerna.

Sås

  1. Smörfräs löken så den får lite färg. Tillsätt peppar.
  2. Slå på skyn och låt koka ner till hälften.
  3. Tillsätt grädde och låt det koka vidare.
  4. Smaksätt sedan med dijonsenap, grädde, cognac och soja. Smaka av.

Servering

  1. Skär upp köttet och värm det på 125 grader i ugnen om det är svalt. Servera med såsen och en god gratäng.

Tips! Det är en stor mängd peppar i receptet, vill du inte ha en så pepparstark smak så kan du minska mängden peppar med 1/3.