Långbakad fläskkarré med magisk sås
Långbakad fläskkarré med magisk sås
20 ingredienser
1 h + tid i ugn
En helt underbart lyxig helgmiddag för hela familjen. Catarina König bjuder på långbakad fläskkarré med inlagd gurka, en underbar sås och potatis!
Ingredienser
- 1,2 kg fläskkarré (i bit)
- 2 gula lökar
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk grillkrydda
- svartpeppar, nymalen
- 7 dl vatten
- 2 msk koncentrerad kalvfond
- 2 msk koncentrerad oxfond
Sås
- 20 g smör
- 2 msk vetemjöl
- fond (koket från köttet)
- 2,5-3 dl vispgrädde
- salt
- svartpeppar, nymalen
Inlagd gurka med vitpeppar
- 0,5 dl ättiksprit 12 %
- 0,75 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
- 1-2 krm vitpeppar, malen
Tillbehör
- 900 g potatis Amandine
- äppelmos
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
- Skala och strimla löken ner i en gryta med lock. Halvera skalade vitlöksklyftor och lägg ner.
- Skär ned den hela biten fläskkarré i 6 kuber, lika stora. ca 7x7 cm.
- Krydda köttet runt om med grillkrydda. Salta och peppra.
- Lägg ned köttet i grytan.
- Blanda samman vattnet med koncentrerad kalvfond och oxfond, häll över köttet.
- Lägg på locket och ställ in i ugnen i 3h.
Inlagd gurka med vitpeppar
- Smält samman socker, vatten och ättika i en kastrull. Tillsätt vitpeppar. Låt svalna något.
- Skiva gurkan och lägg ner i en glasburk.
- Häll lagen över och låt stå svalt, gärna en hel dag minst!
Såsen
- Lyft upp köttbitarna försiktigt och lägg på ett fat. Täck med folie och låt stå i eftervärme (ca 50grader) i ugnen tills det är dags att äta.
- Låt resterande del fond koka ned (reducera) till drygt hälften.
- Smält smöret i en sauteuse el kastrull och tillsätt mjölet, rör ut mjölet i smöret med en handvisp, dra bort från värmen en stund och sila ned den nedkokta fonden.
- Tillsätt grädde och låt såsen koka ihop en stund på plattan under uppsikt.
- Smaka av och låt reducera ned mer för en krämigare sås (om önskas).
Servering
- Servera en ”kloss” karré på varje tallrik med kokt amandinepotatis, inlagd gurka, äppelmos och den goda såsen. Gärna en god grönsallad till!