Långbakad fläskkarré med magisk sås

Långbakad fläskkarré med magisk sås

6

16 steg att laga

20 ingredienser

1 h + tid i ugn

En helt underbart lyxig helgmiddag för hela familjen. Catarina König bjuder på långbakad fläskkarré med inlagd gurka, en underbar sås och potatis!

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner
  • 1,2 kg fläskkarré (i bit)
  • 2 gul lök
  • 3 klyfta vitlök
  • 2 msk grillkrydda
  • svartpeppar, nymalen
  • 7 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk koncentrerad oxfond

Sås

  • 20 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • fond (koket från köttet)
  • 2,5-3 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Inlagd gurka med vitpeppar

  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1-2 krm vitpeppar, malen

Tillbehör

  • 900 g potatis Amandine
  • äppelmos

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Skala och strimla löken ner i en gryta med lock. Halvera skalade vitlöksklyftor och lägg ner.
  3. Skär ned den hela biten fläskkarré i 6 kuber, lika stora. ca 7x7 cm.
  4. Krydda köttet runt om med grillkrydda. Salta och peppra.
  5. Lägg ned köttet i grytan.
  6. Blanda samman vattnet med koncentrerad kalvfond och oxfond, häll över köttet.
  7. Lägg på locket och ställ in i ugnen i 3h.
  8. Inlagd gurka med vitpeppar
    Smält samman socker, vatten och ättika i en kastrull. Tillsätt vitpeppar. Låt svalna något.
  9. Skiva gurkan och lägg ner i en glasburk.
  10. Häll lagen över och låt stå svalt, gärna en hel dag minst!
  11. Såsen
    Lyft upp köttbitarna försiktigt och lägg på ett fat. Täck med folie och låt stå i eftervärme (ca 50grader) i ugnen tills det är dags att äta.
  12. Låt resterande del fond koka ned (reducera) till drygt hälften.
  13. Smält smöret i en sauteuse el kastrull och tillsätt mjölet, rör ut mjölet i smöret med en handvisp, dra bort från värmen en stund och sila ned den nedkokta fonden.
  14. Tillsätt grädde och låt såsen koka ihop en stund på plattan under uppsikt.
  15. Smaka av och låt reducera ned mer för en krämigare sås (om önskas).
  16. Servering
    Servera en ”kloss” karré på varje tallrik med kokt amandinepotatis, inlagd gurka, äppelmos och den goda såsen. Gärna en god grönsallad till!