Lammragu med tagliatelle och gremolata

NYHET
Lammragu med tagliatelle och gremolata
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Lammragu med tagliatelle och gremolata

21 ingredienser

1 h

En mustig ragu på lammfärs med rött vin, tomater och rosmarin som långsamt får koka ihop till en djup och aromatisk sås. Serveras med pasta, frisk gremolata med citron och persilja samt generöst med parmesan,

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta
  • 500 g lammfärs
  • 2 bananschalottenlökar
  • 2 king solo vitlökar
  • 2-3 msk smör, att steka i
  • 2-3 dl rött vin
  • 2 burkar hela konserverade tomater
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • 0,5 citron, skalet
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gremolata

  • 1 dl färsk persilja, finhackad
  • 0,5 dl mild olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron, rivet skal (ekologisk)
  • 3 tsk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Topping

  • parmesanost, riven
  • färsk persilja (eller rosmarin)

Gör så här

Lammragu

  1. Skala och finstrimla schalottenlök och finhacka vitlök.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör, bryn på lammfärsen.
  3. Vänd sedan ned lök och vitlök i färsen.
  4. Tillsätt rött vin, tomater, fond, rosmarinkvistar, salt, nymalen svartpeppar och citronskal.
  5. Lägg locket på och låt koka i ca 40 minuter så alla smaker får utvecklas, ju längre desto bättre.

Gremolata

  1. Finhacka persilja och vitlök. Lägg i en liten skål.
  2. Häll över oljan och riv i citronskal från en noggrant tvättad citron (gärna ekologisk) samt citronsaft.
  3. Rör om och smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Koka pastan, blanda med lammragu’n, lägg upp på tallrikar och toppa med gremolata och riven parmesan. Dekorera med persilja eller rosmarin.