Ninas vinnande tolkning av Tom Sjöstedts masterclass i att skapa en rätt med lammkotletter.
Ingredienser
2 lammkotletter
300 g mandelpotatis
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 klyftor vitlök
100 g riven ost, gärna gréve
1 kruka färsk timjan
3-4 kvistar färsk rosmarin
0,5 citron, finrivet skal
ca 10 körsbärstomater
50 g babyspenat
75 g haricots verts
smör
olivolja
salt
peppar
Gör så här
Potatisgratäng
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva potatisen tunt. Skala och finhacka vitlöken. Plocka bladen från några timjankvistar ca 0,5 msk.
Fräs vitlöken i smör på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull, den får inte bli bränd. Tillsätt grädde, mjölk, timjan, potatis, salt och peppar. Låt potatisen sjuda i mjölkblandningen ca 5 minuter.
Fördela blandningen i två ugnssäkra portionsformar. Strö över osten och ställ in i ugnen ca 25 minuter, känn med sticka så att potatisen är mjuk.
Sallad
Sätt ugnen på 175 grader.
Halvera körsbärstomaterna. Lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olivolja, lägg på några timjankvistar och salta. Baka i ugnen ca 10 minuter.
Koka haricots verts i saltat vatten några minuter. Häll av och lägg dem i isvatten några minuter. Sila av väl. Blanda bönor och spenat med varma tomater, finrivet citronskal, lite pressad citron och svartpeppar.
Lammkotletter
Salta och peppra kotletterna på båda sidor. Stek lammkotletterna på hög värme i olja, tillsätt en klick smör, en krossad vitlöksklyfta, några kvistar timjan och rosmarin. Låt steka ca 3 minuter på varje sida. Kotletterna ska få fin stekyta och vara ljust rosa inuti.