Lammkotletter med potatisgratäng

Lammkotletter med potatisgratäng
Foto: TV4
Nina Remröd
Nina Remröd

Lammkotletter med potatisgratäng

7

16 ingredienser

1 h 15 min

Ninas vinnande tolkning av Tom Sjöstedts masterclass i att skapa en rätt med lammkotletter. 

Ingredienser

portioner2
  • 2 lammkotletter
  • 300 g mandelpotatis
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 klyftor vitlök
  • 100 g riven ost, gärna gréve
  • 1 kruka färsk timjan
  • 3-4 kvistar färsk rosmarin
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • ca 10 körsbärstomater
  • 50 g babyspenat
  • 75 g haricots verts
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Potatisgratäng
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och finhacka vitlöken. Plocka bladen från några timjankvistar ca 0,5 msk.
  3. Fräs vitlöken i smör på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull, den får inte bli bränd. Tillsätt grädde, mjölk, timjan, potatis, salt och peppar. Låt potatisen sjuda i mjölkblandningen ca 5 minuter.
  4. Fördela blandningen i två ugnssäkra portionsformar. Strö över osten och ställ in i ugnen ca 25 minuter, känn med sticka så att potatisen är mjuk.
  5. Sallad
    Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Halvera körsbärstomaterna. Lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olivolja, lägg på några timjankvistar och salta. Baka i ugnen ca 10 minuter.
  7. Koka haricots verts i saltat vatten några minuter. Häll av och lägg dem i isvatten några minuter. Sila av väl. Blanda bönor och spenat med varma tomater, finrivet citronskal, lite pressad citron och svartpeppar.
  8. Lammkotletter
    Salta och peppra kotletterna på båda sidor. Stek lammkotletterna på hög värme i olja, tillsätt en klick smör, en krossad vitlöksklyfta, några kvistar timjan och rosmarin. Låt steka ca 3 minuter på varje sida. Kotletterna ska få fin stekyta och vara ljust rosa inuti.
  9. Servera kotletterna med gratängen och salladen.