Lammfärsspett med vitlöksyoghurt

NYHET
Lammfärsspett med vitlöksyoghurt
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Lammfärsspett med vitlöksyoghurt

22 ingredienser

40 min

Saftiga lammfärsspett bjuds med en fräsch och syrlig grönkålssallad i den här rätten med tydliga influenser från Mellanöstern. Tillsammans med krämig vitlöksyoghurt blir middagen komplett.

Ingredienser

portioner

Lammfärsspett

  • 800 g lammfärs
  • 1 tsk sju kryddor
  • 1 dl färsk persilja, finhackad
  • 1 gul lök, finhackad eller riven
  • 2 tsk paprikapulver (eller chilipulver)
  • salt
  • svartpeppar
  • spett

Grönkålssallad

  • 300 g grönkål
  • 1 gurka
  • 200 g körsbärstomater
  • 1 röd paprika
  • 2-3 salladslökar (eller 1 rödlök)
  • 1-2 citroner (justera syra efter smak)
  • 1 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • torkad mynta
  • 1 msk sumak (syrlig krydda från Mellanöstern)
  • granatäpplesirap
  • olivolja
  • salt

Vitlöksyoghurt

  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • salt

Gör så här

Kebabspett

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till kebaben.
  3. Trä blandningen på spett. Ta en bit av köttfärsblandningen och kläm fast färsen ordentligt på spettet och forma till en lång kebab.
  4. Lägg spetten på en plåt och ringla över lite olivolja. Tillaga mitt i ugnen ca 12-15 minuter.

Sallad

  1. Riv med händerna eller strimla grönkålen i bitar, ta bort de grova stjälkarna. Skär gurka och tomat i bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Strimla salladslöken. Lägg i en skal eller på ett fat.
  2. Strö över persiljan samt torkad mynta och sumak. Pressa över citron. Ringla över olivolja och salta. Blanda runt. Avsluta med att ringla över granatäppelsirap.

Vitlöksyoghurt

  1. Blanda yoghurten med finriven vitlök. Smaka av med salt.
  2. Servera spetten med sallad och vitlöksyoghurt.