Lammfärsbullar i tomatsås med örtcouscous

lammfärsbullar i tomatsås med örtcouscous
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Lammfärsbullar i tomatsås med örtcouscous

8

17 ingredienser

45 min

Thomas Sjögren bjuder på en smakrik vardagsmiddag med saftiga lammfärsbullar som serveras i en tomatsås, till detta gör han en örtig couscous med smak av persilja, mynta och spenat!

Ingredienser

portioner4
  • 500 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk salt

Tomatsås

  • 300 g krossade tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 0,5 dl olivolja

Grön couscous

  • 50 g babyspenat
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 1 kruka mynta
  • 4 dl couscous
  • 4 dl grönsaksbuljong (eller vatten)

Gör så här

  1. Lammbullar

    Rosta kryddorna i en torr panna och mortla sedan kryddorna.
  2. Skala & riv vitlöken fint.
  3. Blanda alla ingredienser och forma till små bollar (doppa fingrarna i vatten emellan för att lättare forma bullarna). Stek lamfärsbullarna i olivolja tills de får fin yta och lägg åt sidan. Använd samma stekpanna till att göra tomatsåsen.
  4. Tomatsås
    Skiva vitlöken fint och stek i olivolja i samma panna som köttbullarna. Slå på vit vin och tomaterna och låt sjuda försiktigt.
  5. Tillsätt sedan lammfärsbullarna för att sjuda färdigt på låg värme i tomatsåsen.
  6. Grön couscous
    Mixa spenat, mynta & persilja i en matberedare, slå på couscous och mixa snabbt.
  7. Koka upp grönsaksbuljongen och slå den över couscousen. Låt svälla under lock ca 5 minuter.
  8. Servera lammfärsbullarna med den örtiga couscousen.