Lammben med myntamajonnäs och spansk bönröra

Lammben med myntamajonnäs och spansk bönröra
Foto: TV4
Mons Kallentoft
Mons Kallentoft

Lammben med myntamajonnäs och spansk bönröra

Av: Mons Kallentoft

Från: Sveriges mästerkock VIP

28 ingredienser

Långbakat lamm på ben serverad med en smakrik röra på chorizo, paprika och bönor samt en hemslagen majonnäs med mynta.

Ingredienser

  • 1 kg lammben (framben)
  • 150 g smör
  • 1 dl vitt vin

Myntamajonnäs

  • 1 äggula
  • ca 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl matolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka färsk mynta
  • citronsaft
  • salt
  • vitpeppar

Bönröra

  • 1 burk cannellinibönor (av hög kvalitet)
  • 1 burk grillad paprika
  • ca 1 färsk chorizokorv
  • 125 salladslökar
  • färsk rosmarin
  • citron
  • smör
  • olivolja
  • svartpeppar
  • vitpeppar

Sås

  • sky från lammet
  • vitt vin
  • smör
  • lönnsirap

Gremolata

  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 citron
  • 1-2 klyftor vitlök

Gör så här

Lammben

  1. Sätt ugnen på 145 grader. Putsa, salta och peppra köttet. Lägg i en ugnsform och lägg på klickar av smöret.
  2. Tillaga i ugnen ca 1 timme och 15 minuter, ös med smöret då och då. När ca 30 minuter av tillagningstiden återstår så häller du på vinet. Kokar vätskan bort så tillsätt lite mer vin.
  3. Ta ut köttet och låt det vila ca 15 minuter.

Myntamajonnäs

  1. Lägg äggulan i en skål. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Det ska bli en krämig majonnäs. Finhacka myntan och skala och riv vitlöken fint.
  2. Blanda majonnäsen med mynta och vitlök. Smaka av med dijonsenap, citronsaft, salt och vitpeppar.

Bönröra

  1. Finhacka grillad paprika, chorizo, vitlök, rosmarin och salladslök. Hacka även ev puts från lammet.
  2. Fräs chorizo, vitlök, rosmarin, salladslök, grillad paprika och ev puts från lammet i smör och olivolja. Häll på vinet och låt allt koka ihop.
  3. Häll av och skölj bönorna. Vänd ner bönorna försiktigt, låt allts bli varmt. Riv över lite citronskal. Salta och peppra efter smak.

Sås

  1. Såsen görs på skyn i formen där lammet bakats. Sätt den på spisen (alt häll över skyn i en kastrull) slå på lite vitt vin, lite citronsaft och montera ner klickar med smör. Smaka av försiktigt med lönnsirap.

Myntagremolata

  1. Finhacka persilja och mynta. Blanda med finriven vitlök samt finrivet citronskal.

Servering

  1. Skär köttet från benet i skivor. Lägg i mitten på varje tallrik med en klick bönröra på ena sidan och myntamajönnss på den andra. Stänk sås runtom på tallriken och häll även över köttet. Avsluta med lite gremolata över köttet.