• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Lamm jerk style

Lamm jerk style
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Lamm jerk style

4 steg att laga

26 ingredienser

2 h

Saftigt lamm med smaker från Karibien. Lime, apelsin, ingefära och mängder av andra goda kryddor förgyller denna smarriga måltid! Ett spännande alternativ till fredagstacosen!

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 lammstek [ca. 800 g]
  • rapsolja (till stekning)

Marinad

  • 4 salladslökar
  • 6 klyfta vitlök
  • 1 rödlök
  • 1-3 habanero (eller scotch bonnet, justera hetta efter smak)
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,75 dl brunt farinsocker
  • 2 krm muskot
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk salt
  • 2-3 msk soja (t.ex. japansk soja)
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 apelsin, saften
  • 1 limefrukt, saften
  • 3 msk rapsolja

Serveringsförslag

  • tortillabröd
  • avokado
  • limefrukt
  • färsk koriander
  • tomat
  • gurka
  • rödlök

Gör så här

  1. Hacka salladslök, vitlök, lök och chili grovt. Släng ner i en matberedare eller mixer, mixa.
  2. Tillsätt övriga ingredienser till marinaden. Mixa tills allting blir ordentligt blandat och du får en fin pasta.
  3. Lägg lammläggen i gjutjärnsgryta, häll över marinaden, blanda och lägg på ett lock. Tillaga på 200 grader i ca 2 timmar.
  4. Servera tillsammans med exempelvis tärnad avokado och tortillas.