Saffransris och berberis eller torkade tranbär

Saffransris och berberis eller torkade tranbär
Foto: Danish Saroee
Laleh Maghonaki
Laleh Maghonaki

Saffransris och berberis eller torkade tranbär

Av: Laleh Maghonaki

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

Ska du bjuda på ris - gör det lite festligare. Beräknat för 4-6personer.

Beräknat för 4-6personer!

Ingredienser

  • 4 dl basmatiris
  • 1 tsk salt
  • 3 msk olja
  • 2 dl cornflakes
  • 0,5 dl vatten, varmt
  • 1 dl torkade berberisbär eller tranbär
  • 1 msk smör (eller olja)
  • 0,5 dl pistagenötter, hackade

Gör så här

  1. Koka upp vattnet. Laga aldrig ris i för liten kastrull, den måste rymma minst 2 liter.
  2. Lägg riset i 1,5 liter kokande vatten och salta. Koka i 5?8 minuter och häll sedan bort vattnet i ett durkslag.
  3. Häll 3 msk olja och 1 dl vatten i botten av en teflonkastrull. Täck botten med cornflakes så blir riset fluffigt. Häll i det avrunna riset i kastrullen och låt ångkoka på medelvärme i cirka 25 minuter. Vänd sedan upp riset på ett stort fat.
  4. Blanda saffran i varmt vatten. Blanda 1 dl av riset med saffrans-vattnet.
  5. Bryn berberisbären i smör i en minut så att de blir glansiga. Lägg upp riset på ett fat och garnera med saffransris, berberis och hackade pistagenötter.