Lakritsglass med lakritskolasås och lakritskaramelliserade popcorn

Lakritsglass med lakritskolasås och lakritskaramelliserade popcorn 2
Foto: Khoisan Gourmet

Lakritsglass med lakritskolasås och lakritskaramelliserade popcorn

15 ingredienser

30 min + tid i frys

En underbart god lakritglass som både går snabbt och lätt att göra.
Du kan variera glasstillbehören med t.ex. hallon, maränger eller lakritströssel, eller bara äta glassen som den är.

Khoisan Gourmet lakritspulver
Khoisan Gourmet lakritspulver produkt

Khoisan Gourmet lakritspulver

Pulvret består till 100 % av ekologiskt odlad lakritsrot och lakritsextrakt, utan aromer eller andra tillsatser.

Läs mer

Ingredienser

4 - 6 portioner

Lakritskolasås

  • 65 g strösocker
  • 150 g vispgrädde
  • 10 g Khoisan Gourmet lakritspulver
  • 210 g ljus sirap
  • 3 g flingsalt

Lakritskaramelliserade popcorn

  • 125 g strösocker
  • 20 g vatten
  • 2 msk glykos
  • 100 g smör
  • 20 g Khoisan Gourmet lakritspulver
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl popcorn

Lakritsglass

  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk Khoisan Gourmet lakritspulver
  • 400 g dulce de leche [1 burk]

Gör så här

Lakritskolasås

  1. Koka sockret till en ljus karamell.
  2. Häll på grädde, lakritspulver och sirap.
  3. Vispa i botten tills lakritspulvret och sockret har smält.
  4. Koka sedan upp och sjud till 110-112 grader. Det tar ca 3 minuter.
  5. Tillsätt saltet.

Lakritskaramelliserade popcorn

  1. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
  2. Smält socker, vatten och glykos till en ljus karamell i en stor kastrull.
  3. Tillsätt smör, lakritspulver och salt. Rör om tills sockret och smöret kokats ihop. Det tar ett par minuter.
  4. Vänd i popcornen.
  5. Häll ut popcornen på plåten och peta isär med en gaffel.

Lakritsglass

  1. Lägg plastfilm i en avlång form som rymmer 1 liter.
  2. Vispa grädden och lakritspulvret fluffigt.
  3. Vänd i dulce de lechen och vispa ihop med grädden.
  4. Varva lakritsglassen och hälften av lakritskolasåsen som ripplas mellan varven i formen.
  5. Ställ in i frysen i minst 5 timmar.

Servering

  1. Skär upp glassen i skivor eller kula upp den.
  2. Ringla över resten av lakritskolasåsen och toppa med popcornen.
  3. Sätt gärna in glasen eller tallrikarna i frysen minst 10 minuter innan.
TIPS!
Fler tips!
Saffransbullar med vanilj Khoisan NY

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga desserttips till jul och nyår.

Läs mer