Fikon och blåmögelost på saltsten

Laga mat på saltsten!

Kolla in de här recepten för saltsten från kocken Frederik Zäll. Effektfullt och imponerande, men också överraskande enkelt!

Med en saltsten får du otroligt fin sälta i maten och dessutom kan du använda den både varm och kall. Läs vidare för tips på recept att testa på saltsten. Pilgrimsmusslorna med bacon är en riktigt hit!

Lyxig entrecôte i citrongräsmarinad >>

Entrecôte marinerad med vitlök, ingefära och citrongräs. När du steker köttet på saltsten får du fram en mycket delikat sälta! Servera gärna tillsammans med Frederiks recept på [kimchi,](/kimchi-express) [spetskålsallad](/spetskalsallad-med-grape-och-sesammarinad), [gurksallad](/gurksallad-med-ingefara-och-salladslok) och [koriander- och chilimajonnäs](/koriander-och-chilimajonnas).

Fikon och blåmögelost på saltsten >>

Fikon på saltsten serveras med rosmarinhonung och god blåmögelost. Enkelt och gott avslut på middagen.

Baconmusslor på saltsten >>

Gör en show av förrätten genom att låta gästerna själva steka sina förrättsmusslor vid bordet på den heta saltstenen. Spektakulärt - och gott! **Maya Samuelssons dryckestips:** Graham Beck Blanc de Blancs Brut, 2010 Sydafrika, Robertson Nr: (6505) Ca' del Bosco Cuvée Prestige Italien, Lombardiet , Franciacorta Nr: (90676)  Launois Vintage Blanc de Blancs Brut, 2009 Frankrike, Champagne Nr: (7329)

Halstrad lax på saltsten med bränd majonnäs

Läcker rätt med lax som tillagas på saltsten och sotas med en brylébrännare. Till laxen serveras potatis på rosmarinspett, tomater och rostat bovete.  Frederik tipsar om att majonnäs av märket Hellmans är en av få sorter som inte skär sig när man bränner den med brylébrännare.