Läckra lördagspajen

1 röst
8
Läckra lördagspajen
Foto: TV4

Eftersom den innehåller spaghetti mättar den många.

Visa mer
8
8 portioner

Du behöver

  • Deg:
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 300 g skinka, kokt eller benfri kassler
  • 100 g spaghetti
  • 1 st purjolök, stor
  • 1 st grön paprika, stor
  • 1 paket ärter, frysta
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 st ägg
  • salt och peppar
  • lite riven muskotnöt

Gör så här

  1. Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Arbeta ihop degen med vatten och lägg den i kylen 1 timma.
  2. Bryt spaghettin och koka den på vanligt sätt. Låt den rinna av. Vänd i lite matolja så den inte kladdar ihop.
  3. Strimla purjon och tärna paprikan och fräs med matfett tills det blir mjukt och glansigt. Skär skinkan i mycket små tärningar.
  4. Koka upp mjölken och låt den svalna. Lägg hälften av spaghettin i en smord ugnsform. Fyll på med skinka, grönsaker och tinade ärter. Täck med resten av spaghettin.
  5. Vispa ihop äggen men ta undan 1-2 msk att pensla pajen med. Vispa ner mjölken och krydda. Slå äggsmeten i formen. 6 Kavla ut pajdegen, nagga den och lägg som ett lock över formen. Tryck till runt kanterna och skär bort överflödig deg. Så långt kan pajen förberedas. Ställ i kyl om den inte ska användas genast.
  6. Pensla pajen med ägg och grädda cirka 40 minuter. En stor skål grönsallad passar bra till.
26 januari 2009

Fler goda recept