I samarbete med Kronfågel

Kyckling med grillade tomater, ugnsbakad fläskpotatis och smakrik "bea"

0 röster
45 m
4
KycklingSteak med grillade tomater, ugnsbakad fläskpotatis och smakrik "bea"
Foto: Kronfågel

Kyckling i ugn eller stekpanna i sällskap av smakrik och fyllig bearnaisesås med tabasco, grillade kvisttomater och ugnsbakade potatis med fläsk. En riktigt god helgmiddag som går hem hos hela familjen!

Tips! Kycklingen blir som bäst, mest saftig och god när innertemperatur är 70 grader.

Visa mer
45 m
4
4 portioner

Du behöver

KycklingSteak

  • 4 Kronfågel KycklingSteak
  • salt
  • 0,5 msk nymalen svartpeppar
  • 1 msk olja, till stekning

Grillade tomater

  • 4 kvisttomater
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Lökreduktion

  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • persiljekvistar
  • dragonkvistar

Bearnaisesås

  • 300 g smör
  • 2 äggulor
  • 1,5 msk av lökreduktionen ovan
  • salt, efter smak
  • tabasco, efter smak
  • 1 msk persilja, skuren
  • 1 msk dragon, skuren

Fläskpotatis

  • 400 g potatis
  • 100 g rökt sidfläsk
  • salt
  • olja, till stekning
  • 2 msk gräslök, skuren

Gör så här

  1. KycklingSteak
    Salta och krydda kycklingen efter egen smak. Tillaga kycklingen enligt någon av nedanstående moment.
  2. Tillagning i panna och ugn
    Stek kycklingen i panna med skinnet nedåt ca 6 minuter på medelvärme. Skinnet ska vara krispigt. Vänd och stek ca 1 minut på köttsidan. Stek färdigt i 150 greder varmluftsugn (175 grader vanlig ugn) i ca 15 minuter. 
  3. Tillagning i panna
    Stek kycklingen i en stekpanna på medelvärme ca 12 minuter.  
  4. Tillagning i ugn
    Stek i 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) i ca 20 minuter.
  5. Grillade tomater
    Dela tomaterna i halvor och lägg på en plåt, salta och peppra och rippla över med olivolja. Sätt grillelementet på ugnen ca 180 grader. Grilla ca 10-12 minuter.
  6. Lökreduktion
    Finhacka löken och koka mjuk i vinägern och tillsätt kvistarna. Låt sjuda tills det återstår ca en fjärdedel av vinägern. 
  7. Bearnaisesås
    Smält smöret på svag värme så att det separerar (skirar) sig. Häll av det klara smöret i en kastrull och håll det på ca 60 grader.
  8. Vispa äggulor, lökreduktion, salt i en bunke som sätts över en kastrull med sjudande vatten. Vispa tills det blir lite tjockt och fluffigt.
  9. Ta av värmen och vispa i det skirade smöret droppvis. Smaka av med salt och tabasco. Tillsätt de skurna örterna.
  10. Fläskpotatis
    Dela potatisen med skalet kvar i 2x2 cm bitar och skär fläsket i 1x1cm tärningar. Salta lätt och blanda med lite olja.
  11. Baka i ugnen på 175 grader tills potatisen är mjuk. Toppa med gräslök vid servering.
Tips!
Kronfågel kycklingSteak med rökt paprikamajo och rostade rotfrukter

Mumsiga kycklingrecept!

Vill du ha fler goda tips & recept med kyckling?
Klicka här!

4 mars 2019

Laddar fler recept...