Kycklingspett yakitori med sojamajonnäs

NYHET
Kycklingspett yakitori med sojamajonnäs
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Kycklingspett yakitori med sojamajonnäs

18 ingredienser

45 min

Middag med japanska smaker som kommer få dina gäster att jubla med kycklingspett som du penslar med hemgjord yakitorisås och grillar i ugn. Blir tillsammans med en krispig och sötsyrlig gurksallad, sojamajo och nykokt japanskt ris en fullträff i smaker.

Ingredienser

portioner

Gurksallad

  • 2 gurkor
  • 1 tsk salt
  • 3 msk risvinäger (vit)
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk rostade sesamfrön

Sojamajonnäs

  • 2 dl majonnäs (gärna japansk kewpie)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk japansk soja

Glaze

  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl mirin
  • 0,5 dl sake
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk farinsocker
  • 600 g kycklinglårfilé, i ca 3 cm bitar
  • 125 g salladslök, i 3 cm stora bitar
  • blötlagda grillspett av trä, gärna platta

Till servering

  • 4 port japanskt ris, nykokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft med grillfunktion.
  2. Förbered gurksalladen genom skala gurkan randig. Gröp först ut kärnorna, skiva sen gurkan i så tunna skivor du kan. Strö på salt och rör om. Låt stå i 5-10 minuter. Krama sen ut vattnet ur gurkan och lägg i en skål. Blanda samman vinäger, socker, soja och sesamolja till en dressing och slå på gurkan. Strö sesamfrön över och blanda försiktigt.
  3. Blanda allt till sojamajonnäsen.
  4. Koka upp allt till glazen och låt puttra i några minuter tills den tjocknat något. Häll 1/3 av glazen i en liten skål.
  5. Trä upp och varva kyckling och salladslök på grillspett. Lägg bakplåtspapper i botten på en plåt och sen galler på. Lägg på kycklingspetten och pensla med glazen från kastrullen.
  6. Placera plåten högt upp i ugnen och låt spetten få lite färg, det tar några minuter. Ta sedan ut plåten, vänd spetten och pensla med mer glaze. Sätt in i ugnen igen och låt grillas i ytterligare några minuter. Totalt ca 8-10 minuter.
  7. Ta ut ur ugnen och pensla igen, nu med den sparade glazen från skålen.
  8. Lägg upp spetten på ett fat och servera med sojamajonnäs, gurksallad och nykokt ris.