Shawarma med kyckling eller halloumi

koket.se
Kycklingshawarma
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Shawarma med kyckling eller halloumi

46 ingredienser

1 h + tid i kyl

En härlig rätt med marinerad kycklingkebab (alternativt halloumi), pommes, vitlökskräm, tunnbröd och smarriga tillbehör.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Shawarma

  • 900 g kycklingbröstfilé (eller 1 kg halloumi)
  • 1 bakpotatis (stor att sätta spettet i)
  • 2 msk olivolja (till garnering)

Marinad

  • 1 dl turkisk yoghurt, 10 %
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 citron, saften
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk starkt paprikapulver
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad persilja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Pommes

  • 800 g potatis, stora av fast sort
  • 1-1,5 l frityrolja
  • salt

Toum (vitlökskräm)

  • 1-3 klyftor vitlök (för mildare smak tar du 1)
  • 1-2 tsk citronsaft (eller 1 krm citronsyra)
  • 2 äggvitor
  • 2-3 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Aubergineröra

  • 3 aubergines
  • 1 kvist mynta
  • 0,5 citron, saften
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Tunnbröd i stekpanna

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl rågsikt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 dl yoghurt

Citron- och rödlökssallad

  • 250 g körsbärstomater
  • 1 rödlök
  • 0,5 citron, saften
  • 1 knippe persilja
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • bröd (eller pommes)
  • hummus
  • yoghurt
  • grönsaker (tomat, gurka, isbergssallad, rödlök, persilja, saltgurka)

Gör så här

Shawarma med kyckling

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med att dela dina bröstfiléer på längden alternativt köp färdigbankad kyckling (tunna filéer).
  3. Blanda samtliga ingredienser till marinaden. Skär bort den nedre delen av den bakade potatisen och tryck in 4 spett så att en kvadrat formars (glöm inte att blötlägga dina spett). Doppa kycklingen i marinaden och trä kycklingbitarna på spettet, placera kycklingen så att det formar en blomma. Avsluta med att trycka den andra dela av potatisen ovan så att du får ett bra tryck.
  4. Sätt in formen längst ned i ugnen och låt köttet få lite stekyta, ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och stek i 45-60 minuter. (Rekommenderar att du använder varmluftsfunktionen).
  5. Ta ut shawarman och låt vila i ca 10 minuter och skär sedan i tunna skivor med en filékniv.

Shawarma med halloumi

  1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort en bit från potatisen som du kan använda som stöd till grillspetten. Lägg potatisen med snittytan neråt i en ugnsform. Tryck in 2-4 spettet mitt av potatisen.
  2. Halvera varje halloumiblock i "snittet" som finns. Doppa halloumi i marinaden och trä osten på spettet, placera så att det formar en blomma. Avsluta med att trycka den andra dela av potatisen ovan så att du får ett bra tryck.
  3. Sätt in formen längst ned i ugnen och låt köttet få lite stekyta, ca 10 minuter så den får en fin stekyta och sänk sedan värmen till 150 grader och stek i 20 minuter. (Rekommenderar att du använder varmluftsfunktionen).
  4. Ta ut shawarman och låt vila i ca 10-15 minuter och skiva sedan tunna skivor med en filékniv.

Pommes

  1. Skär potatisen i stänger och låt ligga i kallt vatten i 30 minuter för att få bort stärkelsen. Byt vattnet efter halva tiden.
  2. Låt potatisen torka på hushållspapper och gör sedan en första fritering i en kastrull med frityrolja. Se till att oljan har en temperatur på 175-180 grader. Fritera lite potatis åt gången så inte temperaturen sjunker och potatisen går sönder.
  3. Lyft ur potatisen med en hålslev, eller pastaslev, efter cirka 3 minuter (kan variera beroende på strimlornas tjocklek). Låt bitarna rinna av på papper och svalna.
  4. Hetta upp oljan igen och gör en andra fritering precis innan servering. Låt pommesen ligga i tills de blivit krispiga och fått fin färg. Salta innan servering.

Toum (vitlökskräm)

  1. Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans med citron och äggvitorna. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 minuter.
  2. Droppa sedan i oljan i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Det är riktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig.
  3. Krydda sedan med salt och ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme. Såsen håller 3-4 dagar i kylen.

Aubergineröra

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Stick en kniv eller gaffel rakt ner några gånger i auberginerna. Ställ in dem i ugnen och rosta dem i ungefär 30 minuter eller tills de sjunkit ihop och blivit mjuka i innanmätet.
  2. Gröp ur köttet ur auberginerna och lägg i en skål. Hacka mynta som du tillsätter i skålen.
  3. Häll ner resten av ingredienserna och tryck smeten slät med en gaffel, eller mixa den med en mixerstav om du vill ha en slätare röra

Tunnbröd i stekpanna

  1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt yoghurten och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.
  2. Dela degen i 6–8 bitar. Kavla ut degbitarna till rundlar, 2–3 mm tunna. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel.
  3. Värm upp en stekpanna, helst i gjutjärn på hög medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 1,5 minuter per sida. Anpassa värmen hela tiden så att brödet inte bränns. Tänk på att värmen varierar på olika spisar och då kan gräddningstiden variera några sekunder eller någon minuter mer eller mindre.

Citron- och rödlökssallad

  1. Dela tomaterna och skiva rödlöken tunt och marinera i citron, olivolja, salt, peppar och persilja.