Krispig kycklingschnitzel, rostad potatis med örter, ett knalligt grönt smör med sälta från sardeller och en frisk chimichurri – den här rätten är comfort food med finess.
Ingredienser
portioner
2 kycklingbröst
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl pankoströbröd
1 dl ströbröd
800 g delikatesspotatis
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 schalottenlök
0,5 röd chilifrukt
2 citroner
1 klyfta vitlök
200 g smör
5 sardeller
100 g sockerärtor
1 fänkål
färsk bladpersilja
basilika
gräslök
neutral olja
salt
Gör så här
Rostad potatis
Sätt ugnen på 200°C varmluft.
Förkoka potatisen i ca 10 minuter i saltat vatten.
Lägg potatisen i en ugnsform och halvera de med en sked, för att få en mer skrovlig snittyta jämfört med en kniv.
Ringla över rikligt med neutral olja och salta potatisen. Blanda runt så alla sidor täcks av oljan.
Rosta i ugnen i cirka 25 minuter. Vänd runt potatisarna efter halva tiden.
Chimichurri
Grovhacka schalottenlöken.
Mixa en stor näve persilja med zesten från en citron, schalottenlök, chili, olivolja och rödvinsvinäger.
Smaka upp med citronsaft och salt.
Rostad potatissallad
Skiva fänkålen tunt och strimla sockerärtorna på längden.
Blanda den rostade potatisen med chimichurrin, fänkålen och sockerärtorna.
Smaka upp med salt.
Kycklingschnitzel
Halvera kycklingfiléerna så att det blir fyra tunna filéer.
Banka ut filéerna till tunna schnitzlar.
Lägg vetemjöl i en skål, krydda rikligt med salt. Vispa upp äggen i en annan skål och ströbröd blandat med panko i en tredje skål.
Vänd schnitzlarna först i mjölet, sedan ägget och till sist ströbrödet.
Stek schnitzlarna i rikligt med neutral olja i en stekpanna tills de får fin, gyllenbrun färg.
Sardell- och örtsmör
Mixa rumsvarmt smör med sardeller, en halv riven vitlöksklyfta, en näve basilika, gräslök och citronzest.
Smaka upp med citronsaft.
Forma smöret till fina queneller vid servering, med hjälp av en matsked doppad i varmt vatten.