Kycklingschnitzel med sardell- och örtsmör

NYHET
Kycklingschnitzel med sardell- och örtsmör
Foto: TV4
Olivia Leksell
Olivia Leksell

Kycklingschnitzel med sardell- och örtsmör

21 ingredienser

Krispig kycklingschnitzel, rostad potatis med örter, ett knalligt grönt smör med sälta från sardeller och en frisk chimichurri – den här rätten är comfort food med finess.

Ingredienser

portioner
  • 2 kycklingbröst
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl pankoströbröd
  • 1 dl ströbröd
  • 800 g delikatesspotatis
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 citroner
  • 1 klyfta vitlök
  • 200 g smör
  • 5 sardeller
  • 100 g sockerärtor
  • 1 fänkål
  • färsk bladpersilja
  • basilika
  • gräslök
  • neutral olja
  • salt

Gör så här

Rostad potatis

  1. ⁠⁠Sätt ugnen på 200°C varmluft.
  2. ⁠Förkoka potatisen i ca 10 minuter i saltat vatten.
  3. ⁠Lägg potatisen i en ugnsform och halvera de med en sked, för att få en mer skrovlig snittyta jämfört med en kniv.
  4. ⁠Ringla över rikligt med neutral olja och salta potatisen. Blanda runt så alla sidor täcks av oljan.
  5. ⁠Rosta i ugnen i cirka 25 minuter. Vänd runt potatisarna efter halva tiden.

Chimichurri

  1. ⁠Grovhacka schalottenlöken.
  2. ⁠Mixa en stor näve persilja med zesten från en citron, schalottenlök, chili, olivolja och rödvinsvinäger.
  3. ⁠Smaka upp med citronsaft och salt.

Rostad potatissallad

  1. ⁠Skiva fänkålen tunt och strimla sockerärtorna på längden.
  2. ⁠Blanda den rostade potatisen med chimichurrin, fänkålen och sockerärtorna.
  3. ⁠Smaka upp med salt.

Kycklingschnitzel

  1. ⁠Halvera kycklingfiléerna så att det blir fyra tunna filéer.
  2. ⁠Banka ut filéerna till tunna schnitzlar.
  3. ⁠Lägg vetemjöl i en skål, krydda rikligt med salt. Vispa upp äggen i en annan skål och ströbröd blandat med panko i en tredje skål.
  4. ⁠Vänd schnitzlarna först i mjölet, sedan ägget och till sist ströbrödet.
  5. ⁠Stek schnitzlarna i rikligt med neutral olja i en stekpanna tills de får fin, gyllenbrun färg.

Sardell- och örtsmör

  1. ⁠Mixa rumsvarmt smör med sardeller, en halv riven vitlöksklyfta, en näve basilika, gräslök och citronzest.
  2. ⁠Smaka upp med citronsaft.
  3. ⁠Forma smöret till fina queneller vid servering, med hjälp av en matsked doppad i varmt vatten.

Servering

  1. Lägg upp alla komponenter som på bilden!