Kycklinggratäng med pressad potatis

POPULÄRT
koket.se
Kycklinggratäng med pressad potatis
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Kycklinggratäng med pressad potatis

23 ingredienser

45 min

En fantastiskt god kycklinggratäng med Västerbottensost i krämig sås. Bjud med pressad potatis och en fräsch sallad. En toppenmiddag som också passr fint i matlådan.

Se Catarina König laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 800 g kycklinginnerfilé (eller vanliga filéer som du delar på längden)
  • smör, att steka i
  • salt
  • peppar
  • 65 g babyspenat
  • 10 körsbärstomater
  • 1 dl purjolök, finskuren
  • 1,5 dl Västerbottensost
  • 2 msk pinjenötter

Sås

  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl sweet chilisås
  • 2 msk kycklingfond (koncentrerad)
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano

Till servering

  • kokt potatis, pressad

Sallad

  • salladsmix
  • körsbärstomater, halverade
  • fetaost
  • valnötter
  • olivolja
  • balsamvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Salta och peppra kycklingfiléerna på bägge sidor. Bryn dem runt om i smör i en stekpanna. Lägg över dem i en ugnsform.
  4. Ansa, skölj och strimla purjolöken fint. Skär tomaterna i häften. Fördela purjo, spenat, tomater och pinjenötter över kycklingen.
  5. Skala och finhacka löken. Fräs vitlöken mjuk i smör en stekpanna, den ska inte ta färg. Tillsätt sedan vispgrädde, sweet chilisås och kycklingfond. Låt koka ihop.
  6. Tillsätt crème fraiche, timjan och oregano. Låt koka ihop och smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.
  7. Häll såsen över allt i formen och toppa med riven Västerbottensost.
  8. Sätt in i ugnen ca 20 minuter tills den är varm rakt igenom och har gratinerats.
  9. Häll av potatisen. Pressa genom en potatispress.
  10. Vänd ihop sallad och tomater. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Toppa med smulad feta och valnötter. Salta och peppra.
  11. Servera gratängen med pressad potatis och sallad.