Kycklingfrikadeller med primörer och aioli
Kycklingfrikadeller med primörer och aioli
26 ingredienser
50 min
Tareqs recept på pot au feu - smakrika kycklingfrikadeller i en klar buljong med krispiga sommarprimörer och hemslagen aioli.
Se Tareq Taylor laga receptet

Ingredienser
Kycklingfrikadeller
- 3 kycklingbröstfiléer, utan skinn
- 2 dl vispgrädde
- 0,5 dl färsk bladpersilja, hackad
- 1 msk citronsaft, färskpressad
- 0,25 citron, finrivet skal
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar, nymalen
- 1 l vatten
- 1 gul lök
- 10 kryddpepparkorn
- 3 lagerblad
- ca 1 msk salt
Aioli
- 2 msk citronsaft
- 1 klyfta vitlök
- 1 äggula
- 1 tsk dijonsenap
- 0,5 tsk paprikapulver
- 1 krm salt
- 1 tsk vatten
- 3 dl neutral olja
Grönsaker
- 12 rädisor
- 2 morötter
- 100 g sockerärtor
- 2 salladslökar
- 1 kvist färsk dill
- 400 g potatis, kokt
Gör så här
- Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Lägg dem i en matberedare tillsammans med persilja, citronsaft, citronskal, salt och peppar. Mixa till slät smet, ca 20 sekunder, mixa inte för länge då riskerar frikadellerna att bli sega.
- Tillsätt sedan grädden och pulsmixa tills smeten har gått ihop.
- Forma smeten till små köttbullar, använd gärna en spritspåse som du fyller med smeten och trycker ut små bollar ur.
- Koka upp vatten med lök, salt, lagerblad och kryddpeppar i en stor kastrull. Smaka av vattnet så att saltmängden är lagom. När vattnet kokar lägger du i frikadellerna, ta några i taget. Koka i ca 3 minuter tills de är färdiga i mitten. Dela gärna någon och kontrollera. Du vill inte överkoka dem, då kan de bli studsiga och lite torra i smaken.
- Ta upp de färdiga frikadellerna och lägg på en tallrik. Fortsätt att koka resterande i omgångar. När alla är kokta silar du buljongen.
- Koka potatisen.
- Fortsätt med aiolin. Skala och pressa vitlöken. För en mildare vitlökssmak lägger du den i ett litet glas med citronsaften och låter stå ca 3 minuter. Sila ner citronsaften i ett litermått. Vill du ha en tydligare vitlökssmak hoppar du detta och lägger vitlöken direkt i ett litermått med citronsaften. Lägg i äggula, dijonsenap, paprikapulver, salt och lite vatten. Tillsätt olja, lite i taget, under mixning med stavmixer eller under vispning. Det ska bli en tjock
- och fin majonnäs.
- Skala och strimla morötter, sockerärtor och salladslök. Hacka dillen grovt. Koka upp buljongen och lägg i alla strimlade grönsaker.
- Skölj och skiva rädisorna.
- Lägg i frikadellerna i buljongen med grönsakerna. Ge ett hastigt uppkok och tillsätt rädisorna.
- Servera i djupa tallrikar med kokt potatis och aioli.