Kycklingbröst med äppelsallad och beurre blanc

NYHET
Kycklingbröst med äppelsallad och beurre blancc
Foto: TV4
Olivia Leksell
Olivia Leksell

Kycklingbröst med äppelsallad och beurre blanc

Av: Olivia Leksell

Från: Sveriges mästerkock

17 ingredienser

En fantastiskt god rätt med stekt kycklingbröst. fräsch och krispig äppelsallad med hög syra och en ljuvligt god smörsås smaksatt med färsk dragon.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingbröst (med skinn)
  • 0,5 gurka
  • 3 stjälkar stjälkselleri
  • 2 gröna äpplen
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 citroner
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 250 g smör
  • färsk dragon
  • färsk rosmarin
  • färsk gräslök
  • smör, till stekning
  • olivolja
  • neutral olja
  • salt

Gör så här

Kycklingbröst

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Salta kycklingbrösten på båda sidor. Krossa två vitlöksklyftor med bladet på en kniv.
  2. ⁠Stek kycklingen på hög värme i en stekpanna med lite neutral olja. Börja med skinnsidan ned. Kycklingen ska få en rejäl stekyta och skinnet ska bli krispigt.
  3. ⁠När kycklingen fått färg på båda sidor - sänk temperaturen, i med en stor klick smör, en kvist rosmarin och de krossade vitlöksklyftorna. Ös kycklingen med smöret. Kycklingen ska inte bli helt genomstekt utan bara få färg och god smak från smöret.
  4. Lägg kycklingen i en ugnsform, häll över smöret, rosmarinen och vitlöken. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 66-67 grader. Låt vila till servering.

Syrlig äppelsallad

  1. ⁠Skala och kärna ur de gröna äpplena. Dela gurkan på längden och skrapa bort kärnhuset med en sked.
  2. ⁠Skär sellerin, äpplena och gurkan i jämnstora små kuber.
  3. ⁠Fyll en skål med kallt vatten, is och saften från en halv citron.
  4. ⁠Lägg i grönsakshacket i vattenbadet.
  5. ⁠Finhacka gräslök.
  6. ⁠Innan servering - häll av vattnet med en sil och plocka bort isbitarna. Blanda upp grönsakerna med saften från en hel citron, den finhackade gräslöken, lite olivolja och salt.

Beurre blanc med dragon

  1. ⁠Skala och finhacka schalottenlöken.⁠ ⁠Finhacka dragon.⁠ ⁠Skär 250 gram smör i kuber.
  2. Stek schalottenlöken i lite neutral olja i en kastrull, tills den är mjuk och genomskinlig.
  3. ⁠Häll i vinet och vitvinsvinäger i kastrullen. Tillsätt tre dragonstjälkar.
  4. ⁠Koka upp och låt sjuda till ca hälften återstår.
  5. Sila av löken och dragonstjälkarna. Lägg tillbaka lökskyn i kastrullen.
  6. Sätt kastrullen med lökskyn på låg värme på spisen. Vispa ner smörkuberna, en åt gången, under kraftig vispning. Såsen får inte koka, då skär den sig.
  7. När allt smör är tillsatt och såsen tjocknat något, dra av kastrullen från värmen.
  8. ⁠Innan servering - tillsätt zesten från en halv citron, finhackad dragon och smaka av med salt.

Servering

  1. Servera kycklingen med den syrliga äppelsalladen och