Kyckling med stomp på sötpotatis och ajvarsås
Kyckling med stomp på sötpotatis och ajvarsås
16 ingredienser
45 min
Smakrika kycklingspett serverade med ett krämigt stomp på sötpotatis och en snabb kall sås på ajvar och crème fraiche.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
Kycklingspett
- 900 g kycklingfilé
Marinad
- 1 dl ajvar relish
- 1 citron, saften
- 2 klyftor vitlök, pressade
- 1 msk torkad oregano
- 0,5 dl olivolja
- salt
- peppar
Sötpotatisstomp
- 900 g sötpotatis
- 2-3 msk olivolja
- flingsalt
- 2 dl crème fraîche
- 2 msk persilja
- 2 msk gräslök
Ajvarsås
- 0,5 dl ajvar relish
- 2 dl crème fraîche
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme
- Skala sötpotatisen och skär den i klyftor. Lägg i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och blanda runt. Rosta mitt i ugnen i 20–25 minuter tills den fått fin färg.
- Strö flingsalt över den rostade potatisen och mosa grovt. Blanda med crème fraiche i en kastrull. Hacka örterna och blanda ner. Värm på försiktigt precis för servering.
- Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Skär kycklingen i bitar och lägg i en skål. Häll över marinaden och blanda väl.
- Trä kycklingbitarna på spett. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Tillaga i ugnen på 225 grader grill, ca 15 minuter.
- Blanda ihop crème fraiche med ajvar relish till en sås. Smaka av med salt och peppar.
- Servera kycklingspetten men stomp och sås.