Kyckling med stomp på sötpotatis och ajvarsås

POPULÄRT
koket.se
Kyckling med stomp på sötpotatis och ajvarsås
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Kyckling med stomp på sötpotatis och ajvarsås

16 ingredienser

45 min

Smakrika kycklingspett serverade med ett krämigt stomp på sötpotatis och en snabb kall sås på ajvar och crème fraiche.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kycklingspett

  • 900 g kycklingfilé

Marinad

  • 1 dl ajvar relish
  • 1 citron, saften
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk torkad oregano
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Sötpotatisstomp

  • 900 g sötpotatis
  • 2-3 msk olivolja
  • flingsalt
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk persilja
  • 2 msk gräslök

Ajvarsås

  • 0,5 dl ajvar relish
  • 2 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme
  2. Skala sötpotatisen och skär den i klyftor. Lägg i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och blanda runt. Rosta mitt i ugnen i 20–25 minuter tills den fått fin färg.
  3. Strö flingsalt över den rostade potatisen och mosa grovt. Blanda med crème fraiche i en kastrull. Hacka örterna och blanda ner. Värm på försiktigt precis för servering.
  4. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Skär kycklingen i bitar och lägg i en skål. Häll över marinaden och blanda väl.
  5. Trä kycklingbitarna på spett. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Tillaga i ugnen på 225 grader grill, ca 15 minuter.
  7. Blanda ihop crème fraiche med ajvar relish till en sås. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera kycklingspetten men stomp och sås.