Kyckling Francese

Kyckling Francese
Foto: Tv4
Donal Skehan
Donal Skehan

Kyckling Francese

15 ingredienser

30 m

Panerad kyckling med stekt citron och krämig sås är en rätt som snabbt kan bli familjens nya favoritmiddag. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 8.

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 50 ml olivolja
  • 2 kycklingfiléer
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 25 g parmesanost, finriven
  • 1 citron, skalet

Sås

  • 2 citroner (saften från 1 och 1 i skivor)
  • 25 g smör
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 125 ml vitt vin
  • 125 ml grädde
  • 125 ml kycklingfond
  • havssalt
  • malen svartpeppar

Servering

  • 0,5 dl persilja, hackad

Gör så här

  1. Kyckling
    Dela varje kycklingfilé på hälften tvärs över mitten, längs med filéen.
  2. Blanda mjölet med salt och peppar i en bred skål.
  3. Blanda ägg, parmesanost och citronskal i en annan skål.
  4. Hetta upp några matskedar olivolja i en stor panna på medelvärme.
  5. Vänd kyckling i mjölblandningen och sedan i äggblandningen.
  6. Stek kycklingen i omgångar i den heta pannan. Stek i 3–4 minuter på varje sida tills de är gyllene, lägg åt sidan på hushållspapper.
  7. Häll av lite av oljan från pannan och ställ tillbaka den på värmen.
  8. Sås
    Stek citronskivorna tills de är mjuka, ca 2 minuter på varje sida. Ställ åt sidan med kycklingen.
  9. Använd samma panna för att smält smöret och fräsa vitlöken i 1 minut.
  10. Tillsätt citronsaft och vin. Låt det reducera, ca 2–3 minuter.
  11. Rör ner grädden och kycklingfonden. Låt koka i ytterligare 3–4 minuter tills såsen är tjock och krämig. Smaka av och tillsätt salt och peppar om det behövs.
  12. Servering
    Lägg upp kycklingen på en tallrik och häll den heta såsen över kycklingen. Garnera med persilja och servera.