Kyckling- eller hönsbuljong

6 röster
5 liter

Kan tyckas konstigt att koka en buljong på endast vatten och kyckling när man annars alltid är van med de gamla hederliga 70-talsrecepten med fräst tomatpuré, selleri, morot, lagerblad, persilja, lök, vitlök… Här är det renhet som gäller. Man vill ha en buljong som verkligen smakar mycket kyckling och som kokats länge för att fett från skinn och kött riktigt smält in i vätskan. Det viktigaste är att välja en god råvara, ekologisk- eller gårdskyckling som har mer fett och smak än konventionell tråk-kyckling. Blir som natt och dag när man jämför resultatet.
Först smakar kanske inte buljongen så kul när den är klar eftersom den varken är salt eller han någon speciell smak. Men när den möter salt, soja, kryddpaste eller annan tare i skålen med nudlar förstår man vad en riktigt bra buljong är. /Tove

5 liter

Du behöver

  • 1 hel kyckling (eller höna)
  • 5 l vatten
  • salt

Gör så här

  1. Lägg ner den hela kycklingen i en 6 liter stor kastrull. Tillsätt vattnet. Koka upp på svag värme. Skumma av. Låt sjuda cirka 1,5 timme under lock. Låt småkoka vidare cirka 5 timmar under lock. Ta ut kycklingen ur buljongen och använd eventuellt till topping. Sila och förvara i kylen.
  2. När buljongen ska användas kan den saltas upp och smaksättas med valfri tare (smaksättning).
11 september 2016