Kvittengodis

Kvittengodis
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Kvittengodis

26

6 steg att laga

6 ingredienser

Hemgjort godis på kvitten, lika gott att äta som det är som att servera till en bit ost.

Ingredienser

  • 1 kg kvittenfrukt
  • 5 dl vatten
  • 1 citron, saft av
  • 0,75 dl hård honung
  • strösocker (samma vikt/mängd som den kokta kvitten)
  • ev florsocker

Gör så här

  1. Skölj frukten noga och skär ner i mindre bitar. Lägg i en gryta och fyll på vatten. Koka frukten mjuk under lock. Mixa fruktköttet med en mixer eller med en potatismosstöt.
  2. Häll i fruktköttet i en sil och pressa igenom med baksidan av en sked eller slev.
  3. Tillsätt citron, honung och socker. Koka i ca 45-50 min på ganska svag värme så det inte bränns. När den börjar gå över i en ”röddjupare” färg är den färdig.
  4. Ta fram lämpliga formar, tex brödformar, och täck botten och sidor med smörpapper. Häll den färdigkokta smeten i formarna i lagom tjocklek. 2-3 cm tjock
  5. Låt stelna/svalna i rumstemperatur. Låt gärna eftertorka ett tag i ugnen på ca 40 grader.
  6. Gör kulor och rulla i florsocker eller skär skivor och servera som den är.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer