Kvass på bröd

Kvass på bröd
Foto: Ulrika Pousette
Anastasia Lundqvist
Anja Allvin
Anastasia Lundqvist
Anja Allvin

Kvass på bröd

Av: Anastasia Lundqvist, Anja Allvin

Från: Nyhetsmorgon

6 ingredienser

30 m + tid i kyl

”Det finns inget bättre än att svalka sig med ett glas kvass en varm sommardag! Det är dessutom ett bra sätt att använda gammalt bröd. Kvass är en nyttig probiotisk dryck med rostade toner och lite kolsyra (det är den andra fermenteringen som gör att det bildas kolsyra). Använd gärna petflaskor – de kan expandera och exploderar därför inte om det bildas ett för högt tryck i flaskan.” /Anja Allvin och Anastasia Lundqvist
Tips 1: Har du surdeg hemma? Det går utmärkt att ersätta jästen med 1 deciliter surdeg.
Tips 2: Brödet som silats av fungerar bra att lägga i matkompost eller att använda som föda till höns eller grisar.

Ingredienser

portioner liter
  • 250 g rågbröd
  • 2,5 l vatten
  • 65 g strösocker [0,75 dl]
  • 5 g jäst
  • 1 msk citronsaft, färskpressad (eller äppelcidervinäger)
  • 2 msk russin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  2. Skär brödet i tunna skivor och rosta i ugnen i ca 15 minuter, eller tills det har blivit krispigt och gyllenbrunt. Rostningen av brödet ger drycken en djupare smak.
  3. Lägg brödet i en steriliserad 3-litersburk eller i en stor skål.
  4. Koka upp vattnet och häll det över brödet. Låt svalna till 20–30 grader.
  5. Tillsätt socker, jäst och citronsaft. Rör om, täck skålen med en ostduk eller tunn handduk. Låt stå i 1 dygn i rumstemperatur.
  6. Nu bör man kunna se lite bubblor eller lite skum på ytan och då är det dags att sila av. Spara 1 deciliter av det blötlagda brödet för nästa sats av kvass. Då ersätter du jästen med det använda brödet – nästan som kvass-surdeg.

Andra fermenteringen

  1. Fyll vätskan på flaskor och lägg 3–4 russin i varje flaska. Låt stå i rumstemperatur i 5–6 timmar. Därefter i kylskåpet i 3 dagar. Nu är kvassen klar att avnjutas!