Kryddstekt kött med brynt mandelsmör

koket.se
Kryddstekt kött med brynt mandelsmör
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Kryddstekt kött med brynt mandelsmör

22 ingredienser

1 h

Kryddstek kött (välj oxfilé eller den billigare flanksteken) med brynt mandelsmör - blir en perfekt rätt att servera till nyår. Äter du vegetariskt väl blomkål och använd samma kryddblandning.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Protein, välj en av nedanstående

  • 800 g oxfilé
  • 800 g flankstek
  • 4 skivor blomkål

Kryddblandning

  • 1 tsk kummin
  • 1,5 tsk kryddpepparkorn
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salvia, torkad
  • 1 msk paprika (söt)
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 msk citron

Jordärtskockspuré

  • 300 g jordärtskocka
  • 300 g potatis
  • 50 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk citronskal, finrivet
  • salt
  • peppar

Rödbetor

  • 10 rödbetor

Topping

  • 100 g smör
  • 0,5 dl sötmandel, hackade
  • persilja, finhackad

Gör så här

Oxfilé

  1. Bryn oxfilén i olja och smör tills den har fått fin färg. Lägg på galler och stek klart i ugnen på 100 grader till önskad stekgrad.
  2. 54 grader = blodig
  3. 60 grader = medium

Flankstek

  1. Stek köttet i en het grillpanna eller stekpanna i olivolja och smör ca 2–3 minuter per sida.
  2. Sänk sedan värmen och låt den steka klart på medelvärme.
  3. När flanksteken är ca 56–58 grader i mitten är den klar.

Blomkål

  1. Stek blomkålsskivorna gyllene i 4 minuter på båda sidorna.

Kryddblandning

  1. Mortla kummin, kryddpeppar och fänkålsfrö. Blanda sedan med övriga ingredienser.
  2. Rulla och gnid sedan in i köttet (eller kålen) i kryddblandningen. (Krydda även med salt innan servering). Skär i skivor.

Jordärtskockspuré

  1. Skala jordärtskocka och potatis och koka mjuka i saltat vatten.
  2. Häll av vattnet och tillsätt smör och vispgrädde, mosa och vispa till en puré. Krydda med citronskal, salt och peppar.

Rödbetor

  1. Koka rödbetorna i saltat vatten tills de är mjuka men med lätt motstånd i mitten.
  2. Skala och skär dem sedan i mindre bitar.

Topping

  1. Mät upp smöret och hackad mandel i en liten kastrull. Bryn tills smöret doftar nötigt. Håll varmt.

Servering

  1. Lägg puré i botten på tallriken och placera en skiva kött eller kål ovanpå.
  2. Placera betorna i en ring runtom och toppa med brynt smör och mandlar.