Kryddigt ris från Jerusalem
Kryddigt ris från Jerusalem
14 ingredienser
30 m
Hur brukar du tillaga ditt ris? Testa något nytt i helgen och laga det här receptet på Mejadra som är en kryddig risrätt med linser.
Se Tove Nilsson laga receptet

Ingredienser
- 2 dl gröna linser
- 4 gula lökar, strimlad
- 2 msk vetemjöl
- salt
- 2 tsk hel spiskummin
- 1 msk korianderfrö
- 1 tsk malen gurkmeja
- 5 kryddpepparkorn
- 5 svartpepparkorn
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk strösocker
- 3 dl basmatiris
- 0,5 dl olivolja
- 5 dl vatten
Gör så här
- Koka linserna ca 10 minuter så de fortfarande har en hård kärna. Skölj av och ställ åt sidan.
- Blanda löken med mjöl och lite salt. Hetta upp en panna med olja och stek löken i omgångar tills den blir karamelliserad, gyllenbrun och krispig.
- Lägg åt sidan på ett fat med hushållspapper.
- Mortla alla kryddor grovt. Rosta i en torr panna och tillsätt ris, olivolja, vatten och linser.
- Koka upp och låt sedan sjuda under lock ca 15 minuter. Ta av från värmen och låt ånga av genom att lägga en handduk under locket och låt stå ca 5 minuter.
- Blanda in hälften av det friterade löken i riset. Servera toppad med resten av löken.