Kryddigt lamm med aioli
Kryddigt lamm med aioli
22 ingredienser
5 h
Lammbringa med rödlök, gurka och aioli är både fräscht och gott. En rätt som gör sig riktigt bra vid festliga tillfällen helt enkelt. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 7.
Ingredienser
Lamm
- 1 msk korianderfrö
- 1 msk fänkålsfrö
- 6 klyftor vitlök, skalade
- 2 msk havssalt
- 4 msk olivolja
- 3 kg lammbringa
Rödlök
- 1 rödlök, mycket tunt skivad i ringar
- 2 citroner, saften
- 1 msk havssalt
Gurka
- 0,5 gurka
- 150 ml vitvinsvinäger
- 75 g strösocker
- 1 tsk korianderfrö, krossade
- 1 tsk svartpepparkorn, krossade
Aioli
- 1 äggula (stor från frigående höns)
- 3 klyftor vitlök, krossade
- 0,5 tsk dijonsenap
- citronsaft
- 125 ml extra virgin olivolja (mild)
- havssalt
- malen svartpeppar
Servering
- rucolasallad
Gör så här
Lamm
- Värm ugnen till 180 grader.
- Blanda kryddorna i en mortel tillsammans med vitlök och salt. Rör sedan ner oljan.
- Täck lammet med kryddblandningen och lägg på en stor och djup stekplåt. Täck med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i 4–5 timmar tills köttet är mört och faller av benet. Ta bort folien under de sista 30 minuterna så att köttet blir knaprigt.
Rödlök
- Lägg rödlöken i en skål och tillsätt citronsaft och salt. Massera rödlöken försiktigt tills den är lite mjuk. Ställ åt sidan.
Gurka
- Halvera gurkan på längden och skiva den tunt på diagonalen. Lägg skivorna i en bred form.
- Blanda övriga ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp. Rör om tills sockret löst sig.
- Häll lagen över gurkan och låt stå i minst 1 timme innan servering.
Aioli
- Vispa ihop äggula, vitlök, dijonsenap och citronsaft i en stor bunke. Du kan använda en elektrisk stavmixer eller göra det för hand.
- Fortsätt vispa medan du sakta häller ner oljan i äggblandningen tills den är helt homogen. Du kan vispa i lite vatten om det inte vill binda samman. Krydda efter smak.
Servering
- Servera lammet på tallrikar tillsammans med exempelvis rucolasallad, gurka, picklad rödlök och aioli.