Kryddigt fläsk med jordnötssmör

Kryddigt fläsk med jordnötssmör
Foto: Tv4
Donal Skehan
Donal Skehan

Kryddigt fläsk med jordnötssmör

17 ingredienser

40 m

En rik och krämig satay som bygger på en favoritingrediens i skafferiet, nämligen jordnötssmör. Den här rätten fungerar även otroligt bra med kycklinglårkött. Om du inte hittar kecap manis så ersätt det med 1 msk mörk sojasås och lite farinsocker efter smak. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 8.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk jordnötsolja (eller vegetabilisk olja)
  • 500 g fläskfilé, tärnad
  • 1 lök, tunt skivad
  • 3 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 3 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 1 röd chilifrukt, urkärnad och tunt skivad
  • 4 msk crunchy jordnötssmör
  • 1 msk ketjap manis
  • 2 msk soja
  • 2 tsk fisksås
  • 400 ml kokosmjölk
  • 200 g babyspenat

Servering

  • risnudlar
  • 1 limefrukt, saften
  • 1 dl jordnötter, hackade
  • 0,5 dl korianderblad
  • 1 chilifrukt, hackad

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i en panna på hög värme och tillsätt det tärnade fläsket. Stek tills det är brynt överallt. Ta bort fläsket från pannan och ställ åt sidan
  2. Fräs löken i 6 minuter tills den börjar mjukna och få färg. Tillsätt vitlök, ingefära och chili och fräs ytterligare ett par minuter tills det är aromatiskt.
  3. Lägg tillbaka fläsket i pannan och tillsätt sedan jordnötssmör, ketjap manis, soja, fisksås och kokosmjölk.
  4. Koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda försiktigt i 20 minuter tills fläsket är mört och såsen har reducerats och tjocknat.
  5. Tillsätt spenaten, ta av från värmen och rör tills spenaten har "vissnat".
  6. Servering
    Servera med nudlar, pressad limejuice och jordnötter att strö över. Toppa med korianderblad och chili.
  7. Rätten går bra att frysa in. Låt allt svalna helt innan du häller upp det i behållare som tål frysen. Förvara i frysen i upp till 3 månader. Tina helt och värm sedan upp i en panna tills det är rykande hett.