• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Kryddiga morötter med fetaost och tomatris

1 röst
35 min
4
Kryddiga morötter med fetaost och tomatris

Ugnsrostade morötter toppade med ett brynt smör med krisp och smak från hasselnötter och hela kryddor. Till serveras ett lättlagat och väldigt smakrikt tomatris med vitlök. 

35 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 knippe morot
  • 2 msk rapsolja
  • salt
  • 150 g fetaost

Strössel

  • 1 dl hasselnötter
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 msk fänkålsfrö
  • 0,5 msk hel spiskummin
  • 100 g smör

Ris

  • 2 tomater (stora)
  • 3 klyfta vitlök
  • 1 knippe persilja
  • 2 dl basmatiris
  • 4 dl vatten
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala eller skrubba morötterna. Dela dem på längden.
  3. Lägg morötterna i en ugnssäker form. Ringla över olja och salta. Vänd runt morötterna.
  4. Rosta morötterna 10- 15 minuter, vänd runt då och då.
  5. Hacka tomater och skiva vitlöken. Stek i olja.
  6. Hacka persiljan, både blad och stjälkar.
  7. Tillsätt hälften av persiljan till tomaterna. Tillsätt riset och låt steka i ca 1 minut. Häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och småkoka tills riset är klart.
  8. Lägg morötterna på ett stort fat när de är klara.
  9. Hacka hasselnötterna grovt. Hacka även de hela kryddorna grovt.
  10. Rosta nötter, sesamfrön och kryddor i en torr panna. Passa noga så att de inte bränns.
  11. Tillsätt smöret och låt det smälta. När smöret är brynt och har tystnat är det färdigt.
  12. Skeda smöret över morötterna, smula över feta och strö över persilja. Servera med tomatriset.
  13. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av dina rostade morötter med tomatris. /Köket-redaktionen
6 juni 2020