Kryddiga fläskköttbullar med sötpotatismos

14 röster
60 m
4
Kryddiga fläskköttbullar med sötpotatismos
Foto: Jessica Frej
60 m
4
4 portioner

Du behöver

Köttbullar

  • 500 g fläskfärs
  • 1 äpple
  • 0,5 dl majsmjöl
  • 3 klyfta vitlök
  • 1 msk malen kryddpeppar
  • 0,5 msk timjan
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 tsk salvia
  • 0,5 tsk muskot
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk nejlika
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk salt
  • smör, att steka i

Sötpotatisstomp

  • 1 kg sötpotatis
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 krm sambal oelek
  • 8 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 2 dl cashewnötter

Gör så här

  1. Köttbullar
    Riv äpplet fint. Blanda äpple, kryddor, färs och salt. Tänk på att inte arbeta smeten för länge, då blir bullarna stabbiga.
  2. Rulla till små köttbullar med blöta händer går det lättast. Stek köttbullarna i omgångar i rikligt med smör tills dom är genomstekta.
  3. Sötpotatisstomp
    Skala sötpotatisen och skiva den först i centimetertjocka skivor och dela sedan skivorna i 4 bitar.
  4. Skala vitlöksklyftan och fräs den i någon minut i en rymlig kastrull med 1 msk olja.
  5. Tillsätt sötpotatisen, grönsaksbuljong, sambal och vatten. Låt koka under lock i cirka 15 minuter tills potatisen är mjuk.
  6. Krydda bitarna med salt, peppar och curry. Stek på hög värme i smör eller olja tills den är genomstekt, ca 5 minuter.
  7. Häll av vattnet från sötpotatisen. Tillsätt cashewnötter och smör till sötpotatisen och rör om med en slev till ett grovt mos med hela nötter i.
  8. Smaka av och se om det behövs mer salt, det beror på hur mycket salt det var i buljongen.
  9. Servera sötpotatismoset med köttbullarna och färsk koriander.
19 mars 2017