Kryddiga färsbiffar med sötpotatis och hummus

färsbiffar med sötpotatis och hummus
Foto: TV4

Kryddiga färsbiffar med sötpotatis och hummus

Av: Carola - Hofors

Från: Halv åtta hos mig

35 ingredienser

1 h

Enkel vardagsrätt för hela familjen. Smakrika biffar serveras med kripsig sötpotatis och krämig hummus - lika gott till middag som matlåda! 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Biffar

  • 500 g nötfärs (eller lammfärs)
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd paprika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl ajvar relish (het)
  • 1 ägg

Hummus

  • 2 dl färdigkokta kikärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk tahinipasta (sesampasta)
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk vatten (ev)

Chilibakad sötpotatis

  • 2 sötpotatisar (medelstora)
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk salt

Tomatsalsa

  • 2 tomater
  • 1 rödlök (liten)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk chilipulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

Biffar

  1. Skala löken och vitlöken, skölj och ansa paprikan. Riv dem på rivjärnets grova sida.
  2. Stek i oljan i en stekpanna i ett par minuter. Sänk värmen och tillsätt tomatpuré och samtliga kryddor. Rör ofta och stek i fem minuter till.
  3. Dra av från plattan och tillsätt ajvarn. Låt svalna.
  4. Blanda färsen med ägget och lök- och kryddblandningen. Dela färsen i 12 lika stora bitar och forma dem äggformade i handen med hjälp av en matsked.
  5. Värm en stekpanna på medelvärme och tillsätt oljan, lägg i biffarna, och stek dem tills de får stekyta. Sänk värmen och låt dem ligga kvar i ytterligare 10 minuter tills de är genomstekta.

Hummus

  1. Skala vitlöksklyftan och dela i mindre bitar.
  2. Lägg alla ingredienser i en skål och mixa väl med stavmixer.
  3. Späd eventuellt med vatten om du önskar en lösare konsistens.

Potatisen

  1. Skölj och skrubba sötpotatisen noggrant. Dela varje potatis i fyra klyftor och lägg med skalet nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda alla ingredienser och pensla sötpotatisen med blandningen på båda ovansidorna.
  3. Baka i ugnen i ca 25 minuter tills de är mjuka och har fått färg.

Tomatsalsa

  1. Skala rödlöken och skölj tomaterna.
  2. Finhacka tomaterna och häll av vätskan.
  3. Finhacka rödlöken och blanda med de hackade tomaterna och alla övriga ingredienser.
  4. Låt stå i kylen minst 30 minuter innan servering.